România are capacitatea de a propune proiecte majore și a atrage finanțarea alocată de Comisia Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), riscul fiind însă apariția unor "accidente de parcurs" pe partea de reforme și blocarea unor inițiative, precum cea în cazul pensiilor speciale, a atenționat, în emisiunea Ora de Profit.ro, la Prima TV, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Emisiunea Ora de Profit.ro este difuzată în fiecare duminică, de la ora 12, la Prima TV.
El arată că primii bani din PNRR vor intra în țară în octombrie-noiembrie, dar că unele lucrări și proiecte care vor fi finanțate din această sursă deja au început, astfel că problema este legată de capacitatea statului de a avea proiecte majore, nu neapărat de momentul finanțării. Există însă și riscuri asupra bugetului de stat, a explicat ministrul.

"Pe oricine va guverna România va fi o presiune foarte mare. Toată mașinăria guvernamentală va trebui să funcționeze", spune ministrul, precizând în același timp că nu are nicio îndoială că România va reuși să finalizeze proiectele, îngrijorarea sa fiind însă că vor fi "accidente de parcurs" pe partea de reforme și că vor apărea alte idei, precum în cazul pensiilor speciale.

"Am avut vreo 5 runde de discuție la coaliție pe subectul ăsta, toată lumea este de acord să le desființăm, să le reformăm, să le reducem, să le legăm cu principiul contributivității, dar când pui pe foaie...aaa, stați că în categoria aia am eu un sentiment că ei merită, că ei sunt mai speciali, fiecare are o...", spune mnistrul.

O altă problemă este colectarea taxelor, România fiind mai apropiată de situația din Asia Centrală decât de Europa din acest punct de vedere.
