Rectificare de buget la Poșta Română pentru acest an din cauza pandemiei și a nerealizării programului propus de disponibilizare de personal TESA

Rectificare de buget la Poșta Română pentru acest an din cauza pandemiei și a nerealizării programului propus de disponibilizare de personal TESA
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 15 dec 2021

Obiectivele bugetului Poștei Române pentru acest an în privința veniturilor, cheltuielilor și, implicit, profitului net vor fi modificate ca urmare a menținerii crizei economice determinate de pandemia COVID19, alături de nerealizarea programului propus de disponibilizare de personal TESA, se arată într-un proiect al unei HG de rectificare a indicatorilor economico-financiari aferenți anului 2021.

"Necesitatea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli aprobat pentru anul 2021 este determinată de reducerea veniturilor totale bugetate, ca urmare a evoluțiilor înregistrate în ultimele opt luni ale anului 2021 și a celor previzionate pentru perioada septembrie - decembrie 2021, în contextul menținerii crizei economice determinate de pandemia COVID19. De asemenea, propunerea de rectificare este efectul creșterii cheltuielilor de natură salarială peste nivelul bugetat, în principal din cauza creșterii numărului de personal și nerealizării programului propus de disponibilizare de personal TESA și reducere a numărului de salariați pe cale naturală, precum și al economiilor estimate a se realiza la o serie de cheltuieli, ca urmare a modificării necesităților de consum, alături de diminuarea țintei de profit bugetată", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Problemele City Insurance atrag noi jucători din Europa pe segmentul RCA din România. Noul lider al pieței este Euroins CITEȘTE ȘI Problemele City Insurance atrag noi jucători din Europa pe segmentul RCA din România. Noul lider al pieței este Euroins
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conform propunerii de rectificare, veniturile totale ale companiei vor atinge 1,424 miliarde de lei, cu 2,6% mai puțin decât nivelul prevăzut și aprobat în bugetul anterior.

Cheltuielile totale vor atinge 1,422 miliarde de lei, în scădere cu 0,5% față de nivelul aprobat anterior.

În acest context, Poșta Română va încheia anului 2021 cu un rezultat brut de 2,35 milioane de lei, în scădere cu 31,14 milioane de lei față de ținta aprobată în bugetul anterior.

Profit Financial.forum - Alexandru Ciuncan, directorul UNSAR: Recuperarea dezechilibrului reputațional generat de falimentul City Insurance nu va fi un proces ușor. Pe de altă parte, companiile rămase în piață plătesc zilnic despăgubiri CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Alexandru Ciuncan, directorul UNSAR: Recuperarea dezechilibrului reputațional generat de falimentul City Insurance nu va fi un proces ușor. Pe de altă parte, companiile rămase în piață plătesc zilnic despăgubiri

"Proiectul de buget vizează în principal rectificarea cheltuielilor de natură salarială în sensul creșterii cu 2,7% față de nivelul aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2021, creștere determinată de necesitatea asigurării integrale a câștigurilor salariale pentru salariații Poștei Române pe ultimele 4 luni ale anului 2021, așa cum sunt ele prevăzute în contractul colectiv de muncă, evitându-se accentuarea degradării câștigurilor salariale ale angajaților din sistemul poștal în raport cu câștigurile medii pe ramură și pe total economie, trend evidențiat în ultimii ani", se mai spune în document.

Potrivit estimărilor, Poșta Română va avea la finele anului 2021 un număr de 24.800 de salariați, cifră care include și salariații cu contractul de muncă suspendat, acest indicator fiind mai mare cu 820 persoane față de nivelul bugetat anterior.

În primele șase luni ale anului, Poșta Română (CNPR) a consemnat o cifră de afaceri de 687,95 milioane de lei, de la 614,78 milioane de lei în iunie 2020, iar profitul net a urcat de aproape cinci ori, la 7,18 milione de lei, comparativ cu 1,59 milioane de lei la finele primului semestru din anul precedent.

În perioada analizată, profitabilitatea companiei s-a îmbunătățit pe fondul revenirii pe plus a activității de exploatare, cu un profit de 4,18 milioane de lei, de la un minus de 4,41 milioane de lei în iunie 2020.

ULTIMA ORĂ I3CP susține că a subscris toate acțiunile emise de City Insurance pentru realizarea capitalizării de 150 de milioane de euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ I3CP susține că a subscris toate acțiunile emise de City Insurance pentru realizarea capitalizării de 150 de milioane de euro

Poșta este unul dintre cei mai mari jucători locali de profil, cu o rețea teritorială de aproximativ 5.600 de unități.

Anul trecut, afacerile au atins 1,29 miliarde de lei, de la 1,27 miliarde de lei în 2019, iar profitul net a urcat la 29,4 milioane de lei, comparativ cu 24,4 milioane de lei în anul precedent.

Compania este controlată de Ministerul Digitalizării - 93,52% și Fondul Proprietatea – 6,48%.

Pentru acest an, compania și-a bugetat inițial un profit net de 26,99 milioane de lei la venituri totale de 1,463 miliarde de lei, conform unei HG aprobată în prima parte a anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta romana
afaceri
profit
venituri
buget
rectificare