Revolte în Noua Caledonie - Sute de persoane au fost arestate, drumurile sunt baricadate, în timp ce revoltele continuă

Revolte în Noua Caledonie - Sute de persoane au fost arestate, drumurile sunt baricadate, în timp ce revoltele continuă
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Forțele armate protejează cele două aeroporturi și portul din Noua Caledonie, după o a treia noapte de revolte violente care au provocat moartea a patru persoane, a declarat cel mai înalt oficial francez din Insula Pacificului, adăugând că cel puțin patru presupuși instigatori se află în arest la domiciliu, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În trei municipalități de pe insula aflată sub control francez, jandarmii s-au confruntat cu aproximativ 5.000 de revoltați, dintre care între 3.000 și 4.000 în capitala Nouméa, a declarat Înaltul Comisar al Franței, Louis Le Franc, într-o conferință de presă televizată.

Impact Developer & Contractor începe anul pe pierdere CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor începe anul pe pierdere

Două sute de persoane au fost arestate, iar 64 de jandarmi și polițiști au fost răniți, în timp ce baricadele rutiere ridicate de protestatari provocau o "situație dezastruoasă" pentru medicamente și alimente pentru populație, a adăugat el.

Franța a decretat starea de urgență în Noua Caledonie, care a intrat în vigoare la ora locală 5.00 (18.00 GMT miercuri), dând autorităților puteri suplimentare pentru a interzice adunările și a interzice oamenilor să se deplaseze pe insulă, scrie News.ro.

Întăriri ale Poliției, adăugând 500 de ofițeri la cei 1.800 prezenți de obicei pe insulă, au fost trimise după ce protestatarii au incendiat vehicule și întreprinderi și au jefuit magazine.

Yoan Fleurot, locuitor din Nouméa, a declarat pentru Reuters într-un interviu acordat Zoom că a văzut jafuri și distrugeri de proprietăți.

Unii proprietari de magazine au lăsat de bunăvoie ca rafturile lor să fie percheziționate, pledând pentru ca magazinele lor să nu fie distruse, a spus el.

Fleurot a declarat că este înarmat cu o armă de calibru 16 și că are instalată o supraveghere video în jurul casei sale, adăugând că s-a aventurat afară doar la lumina zilei pentru a-și verifica părinții sau proprietățile.

Blocajele rutiere au fost greu de trecut, iar el a fost supus la insulte și amenințări cu acte de violență, a spus el.

"Sunt din Noua Caledonie, dar nu-mi mai cunosc țara", a spus el.

Profitul net trimestrial al producătorului de elicoptere IAR Brașov scade abrupt CITEȘTE ȘI Profitul net trimestrial al producătorului de elicoptere IAR Brașov scade abrupt

"Caledoniei îi va fi greu să-și revină din această criză... Totul, în proporție de 80%, este distrus", a adăugat el.

Drumurile principale și secundare din Nouméa au fost blocate de baricade cu mașini în flăcări și carcase de mașini, unele cu capcane cu butelii de gaz și sisteme de aprindere, a declarat oficialul francez Le Franc.

"Fac apel la cei care se află în fruntea CCAT să oprească aceste acțiuni, care sunt acțiuni criminale, mortale, care pot lăsa familii în doliu", a spus el, referindu-se la Celula de coordonare a acțiunilor pe teren (CCAT), care a organizat protestele care au început luni.

El a spus că CCAT este "o organizație de huligani care se angajează în acte de violență" și a făcut diferența între aceasta și principalul partid pro-independență, FLNKS, și alte grupuri politice pro-independență.

FLNKS a condamnat violențele și a făcut apel la dialog pentru a rezolva situația.

Au existat, de asemenea, confruntări peste noapte între membrii activi ai CCAT și grupurile de autoapărare sau milițiile care s-au format pentru a se proteja, a spus el, adăugând că milițiile încalcă, de asemenea, starea de asediu și interdicția de a purta arme.

Revoltele au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat marți de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenților francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale - o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak.

Trei tineri kanak au murit în timpul revoltelor, iar un oficial de poliție în vârstă de 24 de ani a murit din cauza unei răni prin împușcare.

Starea de urgență va dura 12 zile, iar autoritățile au interzis, de asemenea, aplicația video TikTok.

Reforma electorală este cel mai recent punct fierbinte într-o luptă de zeci de ani privind rolul Franței în această insulă bogată în minerale, care se află în sud-vestul Pacificului, la aproximativ 1.500 km est de Australia.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua caledonie
revolta