Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) vrea să implementeze, cu finanțare europeană, un sistem de alertă timpurie și informare în timp real (RO-SAT) privind atacurile asupra spațiului cibernetic național, proiect estimat la 69,6 milioane de lei, din care 58,72 miloane de lei asistență financiară nerambursabilă.

În acest sens, ca primă etapă, CERT-RO a inițiat o licitație estimată la 24,2 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția componentei centrale a RO-SAT, care include platforme informatice, pachete software de interconectare de platforme, servicii de dezvoltare software, servicii de furnizare de date și servicii de baze de date, conform datelor analizate de Profit.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

"Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO este beneficiarul unei finanțări nerambursabile pentru implementarea proiectului “Sistem de alertă timpurie și informare în timp real - RO-SAT”, cod MySMIS2014+ 130277, în baza contractului de finanțare nr. 2/2.3.2/20.09.2019. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, Axa Prioritară 2, Acțiunea 2.3.2 – Asigurarea securității cibernetice a sistemelor TIC și a rețelelor informatice. Proiectul finanțat prin POC are ca obiectiv general creșterea capacității operaționale a CERT-RO în vederea asigurării capabilităților naționale de prevenire, identificare, analiză și reacție la incidentele de securitate cibernetică.

Prin implementarea RO-SAT se urmărește creșterea nivelului de securitate a spațiului cibernetic național (instituții publice, companii private, utilizatori individuali), precum și creșterea capacității de răspuns la incidente de securitate cibernetică a CERT-RO. Îmbunătățirea stării de securitate prin cunoașterea, prevenirea și contracararea vulnerabilităților, riscurilor și amenințărilor la adresa securității cibernetice a organizațiilor din România este stipulată ca obiectiv al Strategiei Naționale de Securitate Cibernetică", scrie în caietul de sarcini al licitației, analizat de Profit.ro.
Contractul va avea o durată de 8 luni de la data atribuirii.
Ofertele vor fi deschise spre finele lunii octombrie.
Înființată în 2011, CERT-RO este o structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice.