SRI vrea training în domeniul securității cibernetice pentru proprii angajați. "Nivelul de securitate al infrastructurilor IT critice din România protejate în prezent este în scădere în raport cu complexitatea și frecvența atacurilor cibernetice actuale."

SRI vrea training în domeniul securității cibernetice pentru proprii angajați. "Nivelul de securitate al infrastructurilor IT critice din România protejate în prezent este în scădere în raport cu complexitatea și frecvența atacurilor cibernetice actuale."
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 10 feb 2021

Serviciul Român de Informații (SRI) a inițiat o licitație pentru servicii de formare profesională în domeniul securității cibernetice, în condițiile în care "nivelul de securitate al infrastructurilor IT critice din România protejate în prezent este în scădere în raport cu complexitatea și frecvența atacurilor cibernetice actuale, tehnologiile de securitate actuale fiind depășite de avansul amenințărilor informatice".

Estimat la 3,8 milioane de lei, fără TVA, contractul se va derula pentru o perioadă de 12 luni de la data atribuirii și va fi finanțat din fonduri europene.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Nivelul de securitate al infrastructurilor cu valențe critice pentru securitatea națională protejate în prezent este în scădere în raport cu complexitatea și frecvența atacurilor cibernetice actuale, tehnologiile de securitate existente devenind depășite de avansul amenințărilor informatice. Astfel, este necesară adaptarea acestor infrastructuri la noile nevoi și tendințe în domeniul securității cibernetice, concomitent cu creșterea și dezvoltarea capabilităților de procesare, analiză și reacție", se arată în caietul de sarcini al licitației.

În document se precizează că beneficiile care urmează a fi obținute ca urmare a organizării cursurilor de instruire sunt reprezentate de asigurarea condițiilor și cunoștințelor teoretice și practice pentru exploatarea, administrarea și asigurarea mentenanței pentru echipamentele, soluțiile și tehnologiile destinate asigurării securității împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic în cadrul sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

"Proiectul implementează prevederile direcțiilor de acțiune stabilite, respectiv dezvoltarea capacităților naționale de management al riscului în domeniul securității cibernetice și de reacție la incidente cibernetice în baza unui „Program național” vizând consolidarea, la nivelul autorităților competente, potrivit legii, a potențialului de cunoaștere, prevenire și contracarare a riscurilor asociate utilizării spațiului cibernetic simultan cu creșterea nivelului de reziliență al infrastructurilor cibernetice", se mai spune în documentația licitației.

O altă direcție a proiectului vizează promovarea și consolidarea culturii de securitate în domeniul cibernetic, prin derularea unor programe de conștientizare a administrației publice și a sectorului privat cu privire la vulnerabilitățile, riscurile și amenințările specifice utilizării spațiului cibernetic, inclusiv prin formarea profesională adecvată a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul securității cibernetice.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

"De asemenea, se urmărește dezvoltarea și îmbunătățirea cunoștințelor personalului instituțiilor cu responsabilități în asigurarea securității cibernetice la nivel național prin pregătirea persoanelor din cadrul autorităților naționale competente pentru îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de criză", se afirmă în documentație.

Beneficiarul serviciilor de instruire este Centrul Național Cyberint (CNC) din cadrul SRI, acesta fiind implicat pe întreaga durată de concepere, dezvoltare și implementare a proiectului precum și în etapa de post implementare.

"Serviciile de formare profesională de nivel înalt în domeniul securității cibernetice sunt destinate angajaților Serviciului Român de Informații, responsabili cu administrarea, asigurarea mentenanței și utilizarea tehnologiilor destinate actualizării și dezvoltării sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic. Instruirea și formarea profesională specifică pentru angajații beneficiarului vor determina acumularea de cunoștințe, competențe și abilități necesare pentru exploatarea, administrarea și asigurarea mentenanței de echipamente, soluții și tehnologii în domeniul securității cibernetice", se mai arată în caietul de sarcini.

INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Aurel Nețin, despre premium în business

SRI amintește în documentație care are în derulare proiectul "Actualizarea și dezvoltarea sistemului național de protecție a infrastructurilor IT&C cu valențe critice pentru securitatea națională împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic", cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

Ofertele depuse au fost anunțate de Profit.ro la finele anului 2020.

viewscnt
Afla mai multe despre
sri
cursuri
licitatie
cyberint
securitate cibernetica