Senat: TVA de 9% pentru canalizare, furnizare de utilități și salubrizarea publică; stadioanele primăriilor, scutite de impozit

Senat: TVA de 9% pentru canalizare, furnizare de utilități și salubrizarea publică; stadioanele primăriilor, scutite de impozit
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 13 sep 2016

O cotă redusă la 9% a TVA va fi aplicabilă pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, electricitate, gaze naturale și pentru serviciul public de salubrizare a localităților, au decis, marți, senatorii printr-un proiect de lege. Inițiativa, care va trebui aprobată și de către deputați pentru a fi aplicată, generalizează totodată cota de impozit de 3% pentru veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate și scutește de impozit bazele sportive publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Proiectul de lege a fost adoptat în pofida opoziției Guvernului, care a transmis că nu susține aceste modificări aduse Codului Fiscal.

Executivul a arătat că reducerea la 9% a cotei TVA aplicabile pentru serviciile de canalizare, livrarea de energie termică, de electricitate, de gaze naturale, serviciul public de salubrizare a localităților este permisă de acquis-ul comunitar în materie, fiind însă necesară, în prealabil, consultarea Comitetului de TVA al Uniunii Europene.

Senatorii au argumentat, în expunerea de motive a proiectului, că măsura va conduce la reducerea valorii facturilor legate de cheltuielile cu utilitățile și la achitarea la timp a facturilor, precum și la prevenirea acumulării de datorii pe lanțul furnizorilor. În schimb, Guvernul arată că această reducere va conduce la un impact negativ asupra încasărilor bugetare estimat la 1,1 miliarde de lei anul viitor.

EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fiscul va propune companiilor o metodă care le poate scăpa de controale

Proiectul de lege majorarează totodată plafonul cheltuielilor de sponsorizare, mecenat, precum și pentru acordarea de burse private, de la 5% la 10% din baza de calcul.

O altă prevedere acordă dreptul contribuabililor de a dispune asupra unor sume reprezentând până la 4%, față de doar 2%, din impozitul stabilit pentru susținerea fumizorilor privați de servicii sociale, inclusiv unități culte sau persoane fizice.

Poiectul modifică totodată baza impozabilă și cota de impozit în cazul transferului proprietăților imobiliare din patrimonial personal, stabilind un impozit de 3% calculat asupra diferenței dintre prețul de vanzare si prețul achiziției. Guvernul s-a opus măsurii arătând că încasările la bugetul general consolidat vor scădea în acest mod substanțial ținând cont de faptul că prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național comparativ cu perioada de început a crizei. Potivit Executivului, măsura propusă este similară cu metoda aplicată până la 1 ianuarie 2007 și care a generat dificultăți majore în determinarea bazei impozabile, conducând la luarea deciziei de modificare a sistemului începând cu 1 ianuarie 2007.

Printre măsurile adoptate de senatori se mai numără exceptarea clădirilor unde este înregistrat un domiciliu fiscal al profesiilor liberale, dar nu se desfășoară nicio activitate economică, din categoria clădirilor rezidențiale.

EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații online CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful ANAF: Din 2017, eliminăm hârtia, vom primi doar declarații online

De asemenea, potrivit proiectului adoptat de Senat, ar urma să fie scutite de impozitul clădirile și terenurile proprietate publică sau privată a unităților administrativ-teritoriale destinate desfășurării de activități sportive.

Senatorii au mai stabilit ca terenul arabil din jurul construcțiilor în suprafață de până la 400 mp să nu mai fie asimilat ca teren cu construcții și să fie, prin urmare, impozitat ca teren arabil.

Toate modificările incluse în proiect, care pot fi citite AICI, vor intra în dezbaterea Camerei Deputaților, iar ulterior vor mai trebui promulgate și de președintele Klaus Iohannis.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
9%
canalizare
furnizare
energie
electricitate
gaze
transfer
proprietate
impozit
cladire
cod fiscal