Lucrează ore întregi sub soarele arzător, sau în ploaia torențială, pentru a cultiva și a recolta fructele și legumele pe care le găsim atât de ușor în supermarketuri. Odată cu răspândirea pandemiei coronavirusului în Europa, i-am descoperit brusc pe cei care au fost numiți „lucrători esențiali”, și care ne permit să avem zilnic mâncare în farfuriile noastre.
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Persoane ale căror drepturi și condiții de viață sunt de mai multe decenii de-a dreptul scandaloase, arată o anchetă Euronews, citată de Hotnews.
Într-o anchetă comună în colaborare cu Lighthouse Reports, Des Spiegel și Mediapart, Euronews a intervievat zeci de lucrători agricoli de pe continent. Acești muncitori se plâng de ore neplătite, de presiuni psihologice enorme, de faptul că au foarte puțină apă sau material de protecție la dispoziție. Unii au mărturisit că au leșinat, sau au vomitat din cauza epuizării. Ne-au arătat condițiile teribile în care locuiesc și au vorbit despre cazuri de abuzuri verbale, fizice și chiar sexuale.
Spania: barăci și pedepse
Spania este principalul producător european de fructe și legume. În sudul provinciei Huelva, căpșunile sunt numite „aurul roșu”. O afacere care produce venituri de jumătate de miliard de euro pe an.
CITEȘTE ȘI Dispozitivul ideal pentru activitățile tale din fiecare ziDar nu toată lumea profită de asta. Mulți muncitori din regiune sunt migranți neregulați, care trăiesc în „chabolas”, barăci construite din lemn, placaj și plastic provenit din sere. Nu au acces la electricitate, canalizare sau apă potabilă.
Euronews și ceilalți parteneri din această anchetă au intervievat mai mult de douăzeci de culegători și foști culegători de fructe din Huelva. Mulți au spus că nu au primit măști sau mănuși în timpul pandemiei Covid-19. Toată lumea se plânge de orele neplătite, de condițiile de muncă epuizante și de presiunea enormă pentru a recolta cât mai multe fructe.
José Antonio Brazo, un reprezentant al sindicatului Sat din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: "Pe stil medieval. Dacă nu culegi kilogramele pe care ți le cer, rămâi acasă una, două sau trei zile fără salariu. Deci, în acele zile nu aduci bani acasă".
Franța: „Bine ați venit în iad”
Franța este o putere agricolă care se mândrește cu unele dintre cele mai bune soluri și clime din lume, fiind de departe cel mai mare producător de semințe oleaginoase și cereale din Uniunea Europeană și care primește mai multe subvenții agricole decât oricare alt stat membru: peste 7 miliarde euro pe an, conform datelor Uniunii.
Juan, un tânăr columbian, a ajuns aici cu o viză de vacanță de muncă. A auzit despre Fattoriè Larrère pe o pagină de Facebook care anunța posibilitatea de a lucra ca muncitor sezonier în sud-vestul Franței. Însă nu a fost angajat de compania în sine, ci de un subcontractant care furnizează în mod regulat lucrători sezonieri pentru Larrère și pentru alte ferme din regiune.
CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu la mai multe vagoane de tren, în zona Calea Giulești din București; arderea este generalizată și se degajă foarte mult fumLa sfârșitul lunii mai, Juan a fost repatriat în Columbia cu ajutorul autorităților consulare, după ce a acumulat o serie întreagă de dezamăgiri în cele două luni în care a lucrat ca muncitor agricol în Franța blocată de pandemie. Pornind de la cazare: o casă de oaspeți în care trăiau înghesuiți peste 40 de lucrători sezonieri.
"Bine ai venit în iad, îmi amintesc că mi-a spus. Am crezut că este o glumă. Dar când au deschis ușa și am văzut casa... A fost un dezastru. Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți", spune Juan la telefon, care a cerut să nu-i fie publicat numele complet.
În Germania: costul uman al cărnii
În abatoarele din întreaga lume, focarele de Covid-19 au contribuit la aprinderea luminii reflectoarelor asupra condițiilor de muncă ale celor care sacrifică carnea ce ajunge pe rafturile supermarketurilor noastre.
Compania germană de ambalare a cărnii Tönnies a ajuns în centrul unor controverse pentru că nu a putut ajuta suficient de mult autoritățile pentru a depista sutele de lucrători infectați.
O mare parte din forța de muncă a companiei este angajată în Europa de Est, prin subcontractanți acuzați de sindicate că nu au plătit ore suplimentare și că i-au pus pe lucrătorii migranți să plătească sute de euro chirie pentru un pat într-o cameră comună.