Angajații din sistemul fiscal anunță continuarea protestelor la nivel național

Angajații din sistemul fiscal anunță continuarea protestelor la nivel național
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 sep 2023

Angajații sistemului fiscal nu acceptă răspunsul Ministerului Muncii prin care se blochează posibilitatea de a urma pașii legali privind declanșarea grevei generale, iar protestele vor continua la nivel național, a transmis Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Protestele continuă la nivel național, dat fiind faptul că, dincolo de nerespectarea de către Guvern, a angajamentelor asumate, angajaților sistemului fiscal li se încalcă, tot de către Guvernul României, un drept constituțional, și anume dreptul la grevă", arată sindicaliștii.

Ciolacu anunță: Cine va mai primi vouchere de vacanță CITEȘTE ȘI Ciolacu anunță: Cine va mai primi vouchere de vacanță

Reprezentanții sindicali precizează că la întâlnirea avută cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, i-au adus la cunoștință "faptul că răspunsul ministerului pe care îl conduce înseamnă de fapt blocarea dreptului constituțional la grevă al celor peste 22.000 de angajați din sistemul fiscal".

"Concomitent cu analiza căilor legale pe care le avem de urmat în susținerea revendicărilor noastre, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe va contesta răspunsul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și va solicita sprijinul organismelor internaționale la care este afiliată", mai arată protestatarii.

Angajații din sistemul fiscal atenționează că sunt determinați să continue lupta pentru susținerea revendicărilor lor și că nu se vor opri "în a solicita Guvernului respect și asumare angajamentelor luate", arată Agerpres.

Cartel Alfa a anunțat marți că Federația Națională a Sindicatelor din Administrație - FNSA a solicitat Ministerului Muncii, prin Adresa nr. 93/29.08.2023, demararea procedurii de conciliere a conflictului colectiv de muncă declanșat la nivelul Ministerului Finanțelor și instituțiilor subordonate acestuia, ca urmare a neidentificării și neimplementării unor soluții reale, concrete la revendicările salariaților. Mai exact, în data de 11.08.2023, la întâlnirea organizată de către Ministrul Finanțelor cu partenerii sociali, au fost convenite unele aspecte consemnate în procesul verbal încheiat în aceeași dată. Însă partea guvernamentală nu și-a respectat, ulterior, angajamentele.

"Urmare a acestui demers, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a înștiințat FNSA că: ,,nu există premisele declanșării unui conflict de muncă", prin urmare nu avem dreptul să solicităm concilierea deoarece în conformitate cu Art. 123 din Legea nr. 367/2022 ,,nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților/lucrătorilor pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ", se menționat în comunicatul Cartel Alfa.

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste
ministerul muncii
finante