ANUNȚ Home schooling în România

Social   
ANUNȚ Home schooling în România

Ministrul Educației, Daniel David, anunță că, ”în situații de excepție”, unii elevi ar putea beneficia de educație acasă, în familie.

În acest context el propune principiile pentru home schooling.

Urmărește-ne și pe Google News
Nicușor Dan: Ilie Bolojan premier, dar fără să promit CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Ilie Bolojan premier, dar fără să promit
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Procedurile propuse sunt unele care includ urmărirea permanentă a progresului elevului, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea emoțională și integrarea în colectivitate.

Eu cred că nu trebuie să ne ascundem că este o practică care există în diverse țări și am propus home schooling-ul ca o situație educațională posibilă în România pentru situații de excepție, nu ca o practică obișnuită, nu ca o practică curentă. Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului și să nu mai avem aceste situații în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în fața legii că au probleme, hai să reglementăm!”, a afirmat Daniel David, citat de news.ro.

FOTO Viktor Orban, mesaj către Nicușor Dan. Discuție cu Kelemen Hunor CITEȘTE ȘI FOTO Viktor Orban, mesaj către Nicușor Dan. Discuție cu Kelemen Hunor

Potrivit propunerilor formulate într-un raport de Daniel David, pentru a fi inclus în home schooling elevul trebuie să parcurgă mai multe etape.

Inițial, trebuie depusă o solicitare scrisă de către părinții care doresc să își școlarizeze copiii la domiciliu.

Aceasta va trebui adresată autorităților locale, actualelor inspectorate școlare, iar în document părinții trebuie să justifice cu argumente convingătoare nevoia școlarizării la domiciliu de către familie, să demonstreze că nivelul de educație al persoanelor care se vor ocupa de școlarizare este acceptabil, să prezinte un plan de lucru în care să detalieze explicit numărul de ore și de zile de predare-învățare-evaluare preconizat, să demonstreze că pot oferi condiții de lucru satisfăcătoare pentru atingerea obiectivelor conform programei școlare, să indice materialele folosite (manuale, auxiliare) și metodele prin care se face monitorizarea progresului elevului.

De asemenea, în solicitare trebuie identificată o ”școală-umbrelă” care să faciliteze monitorizarea progresului elevului.

Incendiu la o hală pe bulevardul Basarabia. Intervin 10 autospeciale de stingere CITEȘTE ȘI Incendiu la o hală pe bulevardul Basarabia. Intervin 10 autospeciale de stingere

Solicitarea va fi urmată de o testare inițială. Dacă motivele invocate în solicitare sunt evaluate ca fiind justificate, copiii trebuie să fie evaluați independent și comprehensiv din punct de vedere cognitiv, precum și din punctul de vedere al performanțelor școlare (sau preșcolare) și al dezvoltării socio-emoționale.

”Testarea este necesară pentru a determina dacă dezvoltarea viitorului elev școlarizat la domiciliu este similară cu a altor copii de aceeași vârstă (și a identifica potențiali factori de risc care pot afecta negativ dezvoltarea copilului)”, se arată în raportul ministrului Educației.

Anual, se va face o raportare care va include activitățile desfășurate în conformitate cu programa școlară, dar și măsurile luate de familie pentru prevenția izolării sociale a copiilor, de exemplu implicarea lor în activități extracurriculare.

Tot anual, se va face o monitorizare a competențelor elevilor.

Donald Tusk îl felicită pe Nicușor Dan într-un mesaj transmis în română, engleză și poloneză: „Trăiască România liberă!” CITEȘTE ȘI Donald Tusk îl felicită pe Nicușor Dan într-un mesaj transmis în română, engleză și poloneză: „Trăiască România liberă!”

”Pentru a preveni carențe în dezvoltarea școlară și socio-emoțională a elevilor școlarizați la domiciliu de către familie, trebuie ca aceștia să participe la evaluări anuale, la finalul anului școlar. Aceste evaluări pot fi făcute de către profesorii și de către consilierii școlari din școala la care este arondat elevul sau de către o comisie stabilită la nivelul inspectoratului școlar. Standardele minimale de performanță vor fi stabilite conform programei școlare la nivelul inspectoratului școlar.

Este indicat ca evaluările anuale să cuprindă atât dezvoltarea competențelor școlare ale elevilor, cât și cele socio-emoționale”, se mai arată în documentul citat.

Propunerile privind școlarizarea la domiciliu prevăd, de asemenea, reînnoirea periodică a solicitării, în condițiile în care contextul familial se poate schimba odată cu trecerea timpului, iar acest fapt poate influența condițiile de școlarizare la domiciliu de către familie. Solicitarea va trebui reînnoită periodic, odată la 3 ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
elevi
învățământ