Ca urmare a afirmațiilor publice formulate recent de către Gheorghe Piperea cu privire la presupusa lipsă de legalitate a facturării apei pluviale către consumatorii din București, compania Apa Nova face o serie de precizări.
Apa Nova nu emite facturi arbitrare și nu percepe taxe în afara cadrului legal, se arată într-un comunicat al companiei.
Conform prevederilor Legii serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006, „evacuarea apelor pluviale și de suprafață din intravilanul localităților” este parte integrantă a serviciului public de canalizare. Această obligație a fost asumată de Apa Nova în baza Contractului de Concesiune semnat cu Municipiul București. De asemenea, activitatea de evacuare a apelor pluviale este reglementată în mod expres în cadrul Regulamentului-cadru al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, aprobat prin Ordinul ANRSC nr. 88/2007, precum și în Regulamentul aplicabil Municipiului București, adoptat prin HCGMB nr. 820/2018.
Facturarea serviciilor de canalizare a apei pluviale nu reprezintă o „taxă ascunsă”, ci este o componentă transparentă a serviciului public de canalizare, necesară pentru acoperirea costurilor de funcționare și întreținere a sistemului public de canalizare. Această practică este aplicată în mod uniform în toate marile orașe din România și din Uniunea Europeană.
Tarifele aplicate de Apa Nova sunt stabilite printr-un proces riguros, transparent și controlat de autoritățile competente, în conformitate cu prevederile Contractului de Concesiune și ale legislației în vigoare. Începând cu data de 1 iulie 2025, tarifele practicate de companie sunt de 7,07 lei/mc pentru apă potabilă și 3,73 lei/mc pentru canalizare, care include atât apele uzate menajere, cât și pe cele pluviale. Toate valorile sunt exprimate cu TVA inclus.
Aceste tarife sunt, conform datelor oficiale publicate de ANRSC, printre cele mai mici practicate în România: https://www.anrsc.ro/wp-content/uploads/2025/07/Tabel-preturi-apa-canal-op-regionali_1-iulie-2025-1.pdf
Mai mult, spre deosebire de alți operatori regionali, în aceste tarife sunt incluse și investițiile majore realizate de Apa Nova în sistemul public de apă și canalizare ale Capitalei în ultimii 25 de ani. Valoarea totală a acestor investiții depășește 748 de milioane de euro, fiind realizate exclusiv din fonduri private, fără aport de fonduri publice sau europene.
Ajustările tarifare se fac etapizat, în mod transparent și doar în baza unor mecanisme prevăzute contractual, cu respectarea Hotărârea Guvernului nr. 1019/2000, privind aprobarea metodologiei de stabilire si ajustare a tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă și canalizare în municipiul București și cu avizul prealabil al autorităților.
Acestea reflectă evoluțiile economice, inflația și obligațiile asumate de companie în modernizarea infrastructurii publice de utilități.