Arafat anunță o rețea de defibrilatoare cu care oamenii vor putea acorda primul ajutor pe stradă pacienților cardiaci: ”Dacă apeși pe butonul de șoc, va șoca numai dacă trebuie șocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie”

Arafat anunță o rețea de defibrilatoare cu care oamenii vor putea acorda primul ajutor pe stradă pacienților cardiaci: ”Dacă apeși pe butonul de șoc, va șoca numai dacă trebuie șocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie”
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2023

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că urmează să fie instalată prima rețea națională de defibrilatoare automate, care vor putea fi folosite de către orice persoană pentru a acorda primul ajutor celor aflați în stop cardiac.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Arafat a participat la o conferință de presă organizată de DSU, în cadrul proiectului „Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, care presupune dezvoltarea primei rețele naționale de defibrilatoare automate, scrie Agerpres.

„Astăzi, realizăm un pas la care am visat de foarte mult timp cu colegii: defibrilarea accesibilă publicului. Este un concept care există de foarte mult timp. Toți care călătorim afară cred că ați văzut în aeroporturi, la clădirile de birouri, gări, peste tot există astfel de aparate. Am avut tentative înainte care nu au reușit și la un moment dat am găsit un sponsor cu care am lucrat pe proiectul de motociclete, care este Lidl România, și după o discuție au acceptat să se înhame cu noi la un proiect național, care are costuri care depășesc un milion de euro, și să implementăm împreună cu ei defibrilatoare accesibile. Defibrilatoare care sunt mai avansate, nu sunt cele mai simple”, a declarat Raed Arafat.

ULTIMA ORĂ Grupul american Telenav se va retrage din România. Operațiunile - mutate în SUA și China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul american Telenav se va retrage din România. Operațiunile - mutate în SUA și China

El a adăugat că defibrilatorul este și o stație de prim ajutor.

„Când îl deschideți, o să vedeți că poate să fie măsurat puls-oximetrul, poate să fie luată tensiune, poate să fie dat oxigen pacientului și, mai ales, se conectează și transmite datele la dispecerat. În momentul în care l-ai ridicat de pe soclu, el transmite un mesaj SMS la persoana din jur care a fost desemnată ca responsabilă de defibrilator, telefonul mergând de la persoană la persoană pe tipul turei. Când a fost deschis capacul defibrilatorului, automat sună la 112 și se conectează cu medicul de la dispecerat. Înseamnă că omul de rând este sprijinit”, a arătat Arafat.

Potrivit șefului DSU, în București sunt deja 54 de defibrilatoare accesibile publicului, locația lor putând fi văzută începând de joi și în aplicația DSU, urmând a fi instalate și altele.

„Vorbim, în București, de aproape 80 la care o să ajungem, în faza aceasta, iar la nivel național la 376. (…) Ele trebuie să fie peste tot unde există aglomerație de persoane: clădiri de birouri, aeroporturi, gări, școli, mall-uri”, a precizat el.

Arafat a explicat că defibrilatorul nu permite greșeli.

„N-ai cum să șochezi un om care nu trebuie să fie șocat cu un astfel de defibrilator, nu te lasă. Dacă apeși pe butonul de șoc, va șoca numai dacă trebuie șocat, numai dacă detectează defibrilatorul ritmul care trebuie să fie. Dacă unul are un ritm sănătos, nu ai cum să convingi defibrilatorul să facă acest lucru. Este garantat că nu se va greși, dar este garantat că este posibilă salvarea unei veți dacă șocăm și dacă reia activitatea cardiacă cordul persoanei respective”, a spus șeful DSU.

viewscnt
Afla mai multe despre
defibrilatoare
raed arafat