Conviețuirea cu COVID-19: În ce direcție cred experții că ar putea merge pandemia

Social   
Conviețuirea cu COVID-19: În ce direcție cred experții că ar putea merge pandemia

A treia iarnă a pandemiei de coronavirus se întrevede la orizont în emisfera nordică, iar oamenii de știință avertizează atât guvernele slăbite, cât și populația să se pregătească pentru mai multe valuri de COVID-19, relatează luni Reuters.

Până la un milion de cazuri zilnice de infectare ar putea fi înregistrate în această iarnă doar în Statele Unite, a declarat pentru Reuters Chris Murray, directorul Institutului de metrologie și evaluare în domeniul sanitar (IHME), un grup independent din cadrul Universității din Washington care a monitorizat pandemia. Cifra ar fi aproximativ dublă comparativ cu numărul zilnic actual, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Aplicările pentru posturi au depășit recordul din ultimul an și jumătate. Companiile cu cele mai multe aplicări CITEȘTE ȘI Aplicările pentru posturi au depășit recordul din ultimul an și jumătate. Companiile cu cele mai multe aplicări
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

În Regatul Unit și în Europa, oamenii de știință prevăd o serie de valuri de COVID-19, pe măsură ce oamenii vor petrece mai mult timp în spații închise în lunile mai reci, de data aceasta în mare parte fără mască de protecție sau restricții privind distanțarea fizică.

Cu toate acestea, deși numărul cazurilor poate crește din nou în lunile următoare, este puțin probabil ca decesele și spitalizările să se înmulțească cu aceeași intensitate, au spus experții, situație ajutată de vaccinare și dozele de rapel, infectarea anterioară, variantele mai ușoare și disponibilitatea tratamentelor foarte eficiente pentru COVID-19.

"Oamenii care sunt expuși celui mai mare risc sunt cei care nu s-au întâlnit niciodată cu virusul și aproape că nu a mai rămas nimeni", a spus Murray.

Aceste prognoze ridică noi întrebări cu privire la momentul la care țările vor face trecerea de la faza de urgență COVID-19 la starea de boală endemică, în cazul căreia comunități cu rate ridicate de vaccinare înregistrează focare mai restrânse, eventual sezoniere.

Numeroși experți au prezis că această tranziție va debuta la începutul anului 2022, însă sosirea variantei Omicron de coronavirus, cu mutații importante, a perturbat aceste estimări.

Întrebarea ''S-a încheiat pandemia?'' trebuie "dată deoparte", a declarat Adam Kucharski, epidemiolog la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. În opinia sa și a altora, COVID-19 se transformă într-o amenințare endemică ce continuă să aibă o incidență ridicată. "Cineva mi-a spus odată că definiția endemicității este aceea că viața devine ceva mai grea", a adăugat el.

Corespondență din Viena - Willi Cernko, noul CEO Erste, și Stefan Dorfler, CFO, văd oportunitate în achiziția unei bănci mai mici din România, fără complicații de integrare, potrivită cu strategia grupului. Intrarea pe piețe noi, exclusă CITEȘTE ȘI Corespondență din Viena - Willi Cernko, noul CEO Erste, și Stefan Dorfler, CFO, văd oportunitate în achiziția unei bănci mai mici din România, fără complicații de integrare, potrivită cu strategia grupului. Intrarea pe piețe noi, exclusă

Aspectul imprevizibil este cel referitor la posibilitatea apariției unei noi variante care să le depășească pe actualele sub-variante Omicron dominante. Dacă acea variantă va provoca de asemenea o boală mai gravă și va fi capabilă să se sustragă imunității anterioare, acesta ar fi "scenariul cel mai rău", potrivit unui raport recent al biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

"Toate scenariile (cu variante noi) indică potențialul pentru un val viitor mare la un nivel care este la fel de rău sau mai rău decât valurile epidemice din 2020/2021", se arată în raportul bazat pe un model de la Colegiul Imperial din Londra.

Mulți dintre experții în această afecțiune intervievați de Reuters au declarat că a face prognoze pentru COVID-19 a devenit mult mai dificil, în contextul în care multe persoane se bazează pe teste rapide, efectuate la domiciliu, care nu sunt raportate oficialilor guvernamentali din domeniul sanitar, ratele de infectare fiind astfel obscure.

BA.5, sub-varianta Omicron care face în prezent ca numărul cazurilor de infectare să atingă un vârf în numeroase regiuni, este extrem de transmisibilă, ceea ce înseamnă că mulți pacienți internați pentru alte boli pot fi testați pozitiv pentru COVID-19 și să se numere printre cazurile grave.

Oamenii de știință spun că alte necunoscute le complică previziunile, precum întrebarea legată de potențiala eficacitate sporită a unei combinații între vaccinare și infectare cu COVID-19 - așa-numita imunitate hibridă -, precum și de eficiența campaniile de administrare a dozelor de rapel.

"Oricine spune că poate prezice viitorul acestei pandemii este fie exagerat de încrezător, ori minte", a declarat David Dowdy, specialist în boli infecțioase la Școala de Sănătate Publică Bloomberg din cadrul Universității Johns Hopkins din Statele Unite.

Experții urmăresc îndeaproape evoluțiile din Australia, unde spitalele sunt suprasolicitate în contextul unui sezon gripal combinat cu COVID-19. Potrivit acestora, este posibil ca statele occidentale să se confrunte cu un model similar după mai multe sezoane gripale liniștite.

"Dacă se întâmplă acolo, se poate întâmpla aici. Să ne pregătim pentru un sezon gripal în adevăratul sens al cuvântului", a spus John McCauley, directorul Centrul mondial pentru gripă din cadrul Institutului Francis Crick din Londra.

Alexandru Rafila anunță un posibil val 7 al pandemiei CITEȘTE ȘI Alexandru Rafila anunță un posibil val 7 al pandemiei

Conform OMS, fiecare țară trebuie să abordeze noile valuri cu toate uneltele din arsenalul pandemic - de la vaccinări la intervenții, cum ar fi testarea și distanțarea fizică sau masca de protecție.

Guvernul israelian a suspendat recent testarea de rutină pentru COVID-19 a călătorilor pe aeroportul său internațional, dar este gata să reia această practică "în câteva zile" dacă se confruntă cu o creștere majoră a numărului de cazuri de infectare, a declarat Sharon Alroy-Preis, directoarea agenției pentru sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății din Israel. "Când există un val de infecții, trebuie să ne punem măștile, trebuie să ne testăm", a spus ea, adăugând că "asta înseamnă să trăiești cu COVID-19". 

viewscnt
Afla mai multe despre
covid-19
pandemie