Procurorii Parchetului Tribunalului București au deschis un dosar penal în cazul morții jucătorului dinamovist Patrick Ekeng și fac investigații "in rem". Mai multe documente au fost ridicate de la Ambulanța Puls, care l-a transportat pe fotbalist de la stadion la spital.
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit vineri seară, după ce s-a prăbușit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanță Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră și 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.
Reprezentanții Parchetului Tribunalului București au declarat, pentru News.ro, că a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări "in rem", privind împrejurările decesului jucătorului Patrick Ekeng. Ancheta este făcută împreună cu polițiștii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, dosarul fiind deschis conform procedurii standard în cazul unei morți suspecte.

Anchetatorii au solicitat efectuarea autopsiei, care va fi făcută luni, conform unor surse judiciare, rezultatele urmând să fie transmise de către Institutul Național de Medicină Legală.
Potrivit unor surse din Poliție, anchetatorii au ridicat, sâmbătă, mai multe documente de la Ambulanța Puls, care vor fi folosite în anchetă, printre care ar fi fișa medical întocmită de echipa de pe ambulanța care l-a transportat pe Patrick Ekeng la Spitalul Floreasca, timpii de intervenție și date referitoare la contractual încheiat cu clubul Dinamo.
Sursele citate au precizat că, în zilele următoare, anchetatorii vor chema la audieri reprezentanți ai clubului Dinamo și echipajul medical de pe ambulanță, dar și alte persoane care ar putea ajuta la stabilirea împrejurărilor decesului lui Ekeng.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă echipajul de la Ambulanța Puls a intervenit cu întârziere, dacă mașina era echipată cu toată aparatura necesară pentru resuscitare și intervenție în cazuri de urgență și dacă personalul medical era pregătit pentru astfel de situații.
Mai multe declarații contradictorii și intervenții controversate au fost făcute, vineri seară, la Stadionul Dinamo și la Spitalul de Urgență Floreasca, în legătură cu accidentul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng, care a decedat în urma unui stop cardio-respirator suferit pe teren.
Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, știa care sunt manevrele de resuscitare în cazul unui stop cardio-respirator, dar cu toate astea a luat decizia, împreună cu doctorul ambulanței, ca jucătorul să fie transportat la Urgență.
Doctorul Cristian Pandrea, de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spit alului Floreasca, afirmase cu doar câteva minute înaintea lui Bătineanu că jucătorului nu i s-a acordat primul ajutor până a ajuns la spital. "A fost adus la noi cu ambulanța, fără manevre de resuscitare, din câte știu. În stop cardio-respirator, la Camera de gardă s-au inițiat manevrele de resuscitare care au durat aproximativ o oră și 30 de minute și aceste manevre au rămas, din păcate, fără rezultat. Pacientul a decedat”, a spus medicul Pandrea.
După ce inițial declarase că lui Ekeng i s-a făcut masaj cardiac în mașina salvării, în aceeași declarație de presă, Bătineanu afirmă că el i-a acordat primul ajutor jucătorului pe teren: "Mi-am dat seama imediat că este vorba de un stop cardio-respirator, primul lucru se face masaj, se eliberează căile respiratorii și se face masaj. S-a făcut acest lucru pe teren, de către mine. Când a venit ambulanța am spus, direct pe targă și l-am și urcat și transportat aici".
Din imaginile surprinse de camerele de televiziune se vede clar cum medicul Liviu Bătineanu efectuează în primul minut de la prăbușirea lui Ekeng manevre de eliberare a căilor respiratorii, după care jucătorul este urcat pe targă și transportat la spital. Nu se vede că Bătineanu i-ar fi făcut masaj cardiac în locul în care fotbalistul a suferit stopul cardio-respirator.
Într-o discuție cu suporterii strânși în fața spitalului, medicul Cristian Pandrea a afirmat: "Cu cât mai repede s-ar fi făcut resuscitarea, cu atât mai mari erau șansele, dar trebuie să se fi făcut. Eu nu pot să fac un proces de intenție ambulanței".
În ce privește dotarea cu aparatură pentru resuscitarea pacienților în caz de stop cardio-respirator a ambulanței, Bătineanu a afirmat inițial că toate salvările sunt dotate cu o astfel de aparatură, după care a spus că nu știe dacă mașina salvării de la Puls a avut sau nu dotarea corespunzătoare. "Nu știu dacă erau aparate sau nu erau, dar vreau să vă spun că principala manevră de resuscitare este masajul cardiac și i s-a făcut o oră și jumătate masaj cardiac", a spus medicului echipei Dinamo.
Unul dintre brancardierii de pe salvarea care l-a transportat pe Ekeng la spital a declarat pentru News.ro că lui Ekeng i s-a pus masca de oxigen în drumul până la Floreasca.
Întrebat dacă medicul de pe ambulanță a intervenit sau dacă exista vreun medic, Bătineanu a răspuns: "Da, cred că era, nu se poate ambulanță fără medic, nu știu. Dar în momentul în care a venit, l-am urcat pe targă, i-am făcut masajul cardiac și într-un minut am ajuns".
Mașina salvării a parcurs un traseu de aproximativ 50-60 de metri, de la tunelul de sub Peluza Cătălin Hâldan a stadionului din Șoseaua Ștefan cel Mare și până la mijlocul terenul în mai bine de 2 minute. Cauza? Vizibilitate zero a terenului de către angajații salvării, din cauza unor panouri publicitare și faptul că mașina salvării era staționată în spatele unor porți de fier închise. A durat mai bine de un minut până când câțiva suporteri au deschis porțile respective.
Regulamentul de Organziare a Activității Fotbalistice (ROAF) prevede obligativitatea prezenței la teren "a două autosanitare, sau a unei autosanitare și a unui autoturism", care "vor staționa în incinta sau în imediata apropiere a terenului, pe toată durata jocului".
La punctul 12 din ROAF se specifică locul unde trebuie să stea medicul delegat: "Locul pe care îl va ocupa medicul/asistentul medical delegat va fi stabilit cu ocazia ședinței tehnice și va fi, de regulă, între băncile de rezerve sau, într-un alt loc din incinta terenului care să-i permită să intervină operativ la solicitarea arbitrului."
Referitor la verificarea asistenței medicale, observatorul LPF la meciul Dinamo - Viitorul, Vasile Marcel, a declarat că medicul delegat la întâlnirea de pe stadionul din Șoseaua Ștefan cel Mare a spus la ședința dinaintea partidei că sunt două ambulanțe dotate corespunzător.
Întrebat dacă a verificat dotările ambulanței, Vasile Marcel a răspuns: "Eu nu sunt medic. Eu am discutat cu medicul și el mi-a confirmat că este în regulă. Atât pot să vă transmit. Nu pot să am eu competență asupra unei ambulanțe. Nu pot să vă ofer numele medicului. Existau două ambulanțe".
Medicul Bătineanu a afirmat vineri seara că Ekeng nu dăduse semne de vreo boală în ultima perioadă și că nici nu se pot face analogii și comparații cu alte cazuri similare, vorbind chiar de moartea subită: "Au mai fost decese în sport, dar nu pot să mă pronunț, se va vedea atunci când se va pune un diagnostic clar. Nu se poate face comparație, sunt cauze multiple, există și moartea subită în sport, probabil va exista și acest termen, vedem în perioada următoare. Nu pot să spun că a suferit de ceva, nu a avut niciun fel de problemă".
Întrebat de un suporter dacă Ekeng avea mai multe șanse de supraviețuire în cazul unei resuscitări mai rapide, medical Cristian Pandrea a afirmat: "Orice om, mai ales unul de 26 de ani, dacă se intervine mai repede, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dacă se va dovedi că e un caz de malpraxis, off the record, eu cred că o să fie vâlvă".
Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a fost scos de pe teren cu ambulanța, în minutul 70 al meciului jucat de Dinamo cu FC Viitorul, după ce a căzut fără a fi atins de vreun alt fotbalist. Ekeng a fost transportat la Spitalul Floreasca, după ce jucătorii au solicitat intervenția echipelor medicale, iar suporterii de la peluză au deschis porțile să intre salvarea.
Patrick Ekeng s-a născut la 26 martie 1990 la Yaounde. Cariera profesionistă a început-o la Canon Yaounde, apoi a trecut la Le Mans, Lausanne-Sport și Cordoba, înainte de a fi transferat în iarnă de Dinamo. Mijlocașul a jucat de șapte ori în naționala Camerunului.
Sursa: News.ro