Disponibilitatea românilor de a se muta în străinătate pentru a munci a scăzut brusc, pe fondul pandemiei, în timp ce interesul acestora de a lucra de acasă pentru un angajator dintr-o altă țară este în plină ascensiune, arată un studiu realizat la nivel global de către
„COVID este o nouă variabilă care îi face pe oameni să devină precauți atunci când se pune problema mutării în străinătate. Și, odată cu extinderea modelului muncii de la distanță, mulți angajați ar putea simți că își pot continua cariera în străinătate fără a fi nevoiți să se mute,” afirmă Melanie Seier Larsen, Managing Director și Partner la Boston Consulting Group (BCG), care a realizat un studiu în acest sens împreună cu platforma recrutare online BestJobs.eu.

La nivel global, pentru sondaj au fost chestionați 209.000 de participanți din 190 de țări. În România, sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.570 de angajați, iar 38% dintre persoanele intervievate dețin diplomă de licență, iar 28% diplomă de masterat.
66% dintre participanții globali la sondaj au cel puțin diplomă de licență.

Doar 33% dintre românii participanți la sondajul realizat în 2020 doresc să se mute în străinătate pentru un loc de muncă, procentul fiind în scădere bruscă de la 55% în 2018 și, respectiv, 81% în 2014. Acest procent de 33% este semnificativ mai mic decât media globală de 50%.
Totuși, pe fondul pandemiei provocate de Covid-19, 61% dintre români spun că sunt dispuși să caute un angajator din străinătate pentru care ar putea lucra de acasă. Primele 10 destinații internaționale pentru munca de la distanță sunt Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franța, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia și Elveția.
Acest procent de 61% constatat în rândul românilor este mai mare decât media globală de 57%, dar plasează România la capătul inferior pe lista țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est. Bulgaria și Serbia se situează în frunte, cu procente de 73%, urmate de Polonia - cu 71%, Slovenia - cu 66%. România și Ungaria înregistrează cele mai mici procente, de 61%, respectiv, 60% în privința interesului de a lucra în străinătate de la distanță.

La nivel global, disponibilitatea de a lucra de la distanță pentru un angajator străin este deosebit de mare în rândul persoanelor din domenii ca digital, IT și tehnologie, cu procente de circa 70%. În rândul persoanelor cu studii superioare, procentul este de 62%.

BCG și BestJobs au identificat, de asemenea, părerea respondenților despre România, ca un potențial loc de muncă de la distanță. Primele zece țări ai căror cetățeni au listat România ca o alegere de top au fost: Cipru, Bulgaria, Italia, Letonia, Nigeria, Luxemburg, Regatul Unit, Maroc, Ungaria și Germania.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a