Aproape 100.000 de copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, iar anul trecut a consemnat în premieră mai mulți copii născuți în diaspora decât în țară, conform celor mai recente date oficiale.
Potrivit unui document al Ministerului Muncii, cele mai recente date, din toamna anului trecut, arată că, din cei aproape 100.000 de copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, aproape 20.000 au rămas acasă fără ambii părinți.
Totodată, alți peste 13.000 de copii au părintele unic susținător plecat peste hotare pentru a-și întreține familia.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemnea, potrivit ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, anul trecut pentru prima dată s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România.
”Astăzi avem peste 4,4 milioane de cetățeni români în aceste comunități (din diaspora - n.r.) și anul trecut pentru prima dată, conform statisticilor Eurostat, s-au născut mai mulți copii în diaspora decât în România. Sunt niște cifre care ne ridică extrem de multe semne de întrebare în ceea ce privește modul în care tânăra generație își vede dreptul la mobilitate, dreptul la a studia în Europa, de a lucra și unde se regăsește în acest ciclu și România - țara de origine, care este echilibrul exact între dorința normală de perfecționare, de continuare a unei cariere atât în România cât și în celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat astăzi ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, citată de News.ro.
CITEȘTE ȘI Englezii caută ospătari și bucătari din România. Ce trebuie să facă angajațiiEa a precizat că o problemă majoră a Ministerului pentru românii de pretutindeni este cea a educației, pentru că foarte mulți dintre cei care au plecat din țară și foarte mulți dintre copiii care s-au născut în statele din Uniunea Europeană nu mai învață limba română, motiv pentru care există în derulare o campanie pentru a-i ajuta pe cei născuți în diaspora să învețe limba maternă.
”Marea majoritate nu mai învață astăzi limba română într-un sistem educațional fie agreat prin acorduri bilaterale cu aceste state membre, fie, în mare parte, organizat de asociații și de voluntari. Am lansat o campanie prin care să dăm cât mai multe manuale, suport de studiu al limbii române electronic - de la tablete până la manuale digitale - și cred că e nevoie de o dezbatere largă în ceea ce privește modul de a ajuta tinerii născuți în diaspora să învețe limba română”, a explicat Păstîrnac.