EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate

EXCLUSIV În locul timbrului de mediu, Guvernul pregătește o taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 24 feb 2017

Guvernul pregătește pentru proprietarii de mașini, în locul timbrului de mediu, introducerea unei taxe de poluare sub formă de vignetă, diferențiată ca valoare în funcție de gradul de poluare al autoturismului, șoferii urmând să aibă acces în diferite zone ale marilor orașe doar pe baza unui sticker colorat lipit pe parbriz. Sistemul este deja aplicat în Germania și pregătit acum și pentru România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Informațiile Profit.ro, obținute din surse convergente, au fost confirmate și de surse oficiale din Ministerul Mediului, instituție care coordonează grupul de lucru ce lucrează la introducerea noului sistem.

UPDATE Informația a fost confirmată, mai jos, și de ministrul Mediului

Valoarea taxei va fi stabilită în funcție de normele de poluare Euro, emisiile de noxe, dar și de carburantul folosit.

În București a apărut la un moment ideea ca circulația mașinilor să fie interzisă în centrul orașului, dar nu a fost introdusă.

Compania de Drumuri cere șoferilor să ignore un document CITEȘTE ȘI Compania de Drumuri cere șoferilor să ignore un document

Acum, Guvernul încearcă să oprească invazia actuală de mașini second-hand, resimțită încă din această lună după eliminarea timbrului de mediu, cu o taxă similară celei care i-a ajutat pe germani să scape de mașinile vechi.

"Confirmăm că este în lucru introducerea unei taxe de intrare în orașe mari. Pentru România, este în lucru introducerea, în locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare în marile orașe, care presupune o plată în funcție de noxe și de combustibil plus un sticker, cu o anumită culoare, pe anumite zone ale unui oraș. Astfel, pentru ca un șofer să poată intra cu o mașină poluantă în centrul orașului, de exemplu, el va trebui să plătească o anumită taxă și va primi în schimb un anumit sticker cu o culoare care îi va permite accesul. Din acest moment este în lucru și o «zonare» a Bucureștiului", au arătat sursele autorizate, la solicitarea Profit.ro.

În Germania, pentru mașini este eliberată o vignetă care permite sau nu accesul în orașe, în zone numite "Umwelt". Astăzi, limita de acces este Euro 4, iar mașinile sub acest nivel nu au dreptul să circule pe teritoriul marilor orașe. De asemenea, nivelul impozitelor este diferențiat în funcție de gradul de poluare - și aici fiind vorba despre o ierarhizare - în momentul verificării periodice a mașinii.

VIDEO Citroen a lansat o aplicație care ține loc de manual de utilizare și de consultant auto CITEȘTE ȘI VIDEO Citroen a lansat o aplicație care ține loc de manual de utilizare și de consultant auto

Sursele citate au arătat însă că oficiali din conducerea Ministerului Mediului se opun unui impozit diferențiat.

Guvernul estimează însă că va dura o anumită perioadă până când noul sistem va fi introdus, deoarece este nevoie ca Registrul Auto Român să se doteze cu echipamente eficiente de măsurare a noxelor și a emisiilor de CO2, dar și a altor tipuri de emisii.

UPDATE 14:20 Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a confirmat vineri că grupul de lucru format la ministerul pe care îl conduce s-a inspirat în elaborarea înlocuirii timbrului de mediu din sistemele unor orașe precum Budapesta, Londra sau Milano, care permit accesul autovehiculelor în centrul acestor orașe prin plata unei taxe.

Ministrul a subliniat că în Uniunea Europeană există în acest moment trei tipuri de sisteme, și anume o taxă introdusă în prețul combustibilului, idee analizată și în România, o taxă de primă înmatriculare aplicată tuturor automobilelor, inclusiv celor înmatriculate deja la introducerea taxei, și un impozit anual în funcție de motorizare și carburantul folosit.

Constantin a confirmat însă că ministerul nu vrea să propună o nouă “taxare suplimentară și general valabilă”.

“Există și mijloace moderne, combinate, și din acestea ne-am inspirat, după modelul unor orașe ca Londra, Milano și, mai recent, Budapesta, prin care autovehiculele au acces în anumite zone în funcție de norma de poluare, iar altele au acces prin plata unei taxe”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

El a amintit că Bucureștiul, de pildă, trebuie să răspundă în acest moment unei proceduri de infringement deschisă de Comisia Europeană privind calitatea aerului.

”Această soluție este una modernă, care poate fi luată în calcul, și putem în felul acesta stimula și transportul comun, putem folosi acest moment pentru dezvoltarea infrastructura de transport în comun”, a mai declarat ministrul Mediului.

Acesta a adăugat că, în calitate de ministru al Mediului, preocuparea sa principală este reducerea poluării și nu încasarea unor taxe, dând asigurări însă că programul Rabla va continua și anul acesta, deși probabil veniturile la Fondul de Mediu vor fi în 2017 de doar 500 milioane lei, în scădere la jumătate față de 2016, ca urmare a eliminării timbrului de mediu.

TABEL Parcul auto al României a ajuns la 7 milioane vehicule. Peste 3,1 milioane mașini au peste 12 ani vechime, multe au și 20 de ani CITEȘTE ȘI TABEL Parcul auto al României a ajuns la 7 milioane vehicule. Peste 3,1 milioane mașini au peste 12 ani vechime, multe au și 20 de ani

Eliminarea timbrului de mediu a generat o creștere considerabilă a numărului de programări în această perioadă pentru eliberarea actelor necesare înmatriculării mașinilor second-hand, cumpărate din străinătate.

Pofit.ro a anunțat de altfel că prima zi în care românii și-au putut cumpăra și înmatricula autoturisme fără impunerea vreunei taxe, 1 februarie, a adus în ghișeele serviciilor de înmatriculări dosarele a 6.791 vehicule. Cifrele reprezintă un record absolut pentru o singură zi în activitatea de înmatriculare vehicule.

Recent, primarul general al Budapestei a interzis circulația în oraș, pe timpul zilei, a mașinilor poluante, încadrate în clasa de poluare 0,1,2,3,4 sau neîncadrate în nicio clasă de poluare, șoferii care nu respectă interdicția urmând să fie amendați cu aproximativ 500 de euro.

Oslo, capitala Norvegiei, a anunțat că interzice accesul mașinilor în zona de centru până în 2019, Madridul (Spania) a anunțat în 2015 că va interzice utilizarea autoturismelor în 2020, Parisul (Franța) a interzis într-o perioadă apropierea mașinilor de obiective turistice precum Turnul Eiffel sau Catedrala Notre Dame, iar șoferilor din Milano (Italia) le-au fost promise bilete gratuite pentru transportul în comun dacă își lasă mașinile acasă, toate fiind încercări de a reduce poluarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
auto
masini
poluare