Un protest spontan a fost declanșat marți dimineață la instanțele și parchetele din Capitală, în semn de revoltă împotriva Ordonanței de Urgență care limitează sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase la suma de 300 lei brut/lună, au anunțat oficialii Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial. Grefierii amenință cu blocarea activității la nivel național, în cazul în care Guvernul nu va reveni asupra deciziei.
O delegație a SNGJ Dicasterial așteaptă sa aibă o întrevedere cu Ministrul Justiției. Protestatarii din fata Curții de Apel București se deplasează înspre Ministerul Justiției, scrie Hotnews.ro.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD) precizează că sporul pentru condiții grele și vătămătoare era acordat grefierilor în baza unor buletine de expertiză emise de direcțiile de sănătate publică.
Limitarea acestui spor la 300 de lei brut/lună, „afectează direct demnitatea, sănătatea, securitatea în muncă și siguranța celor care asigură funcționarea zilnică a instanțelor și parchetelor și desfășurarea efectivă a actului de justiție”, susțin sindicaliștii.

Ei anunță că refuză să mai tolereze „tratamentul inechitabil și disprețul autorităților față de condițiile reale de muncă” și critică adoptarea acestei decizii fără a fi consultați.
Lista de revendicări anunțată de grefieri:
- Abrogarea imediată a prevederii din OUG privind limitarea sporului pentru condiții vătămătoare, în ceea ce privește familia ocupațională „Justiție”
- Solicităm Ministrului Justiției, în mod expres, să ceară și să inițieze urgent demersuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă în instanțe și parchete–cu atât mai necesare în contextul diminuării veniturilor prin tăierea sporurilor;
- Invităm guvernanții să viziteze birourile și arhivele instanțelor și parchetelor, careau devenit veritabile bombe cu ceas: spații supraaglomerate, fără ventilație, cu risc biologic ridicat, ce pun viața salariaților în pericol zi de zi;
- Cerem redeschiderea dialogului social real cu organizațiile sindicale, nu simulări formale, atunci când se adoptă acte normative care afectează direct mii de salariați din sistemul de justiție.

Grefierii anunță și o primă măsură pe care au luat-o în urma adoptării OUG, privind limitarea sporurilor: refuzul muncii suplimentare
„În lipsa unui răspuns prompt și rezonabil din partea Guvernului, salariații din instanțe și parchete vor adopta măsura imediată a refuzului muncii suplimentare. Aceasta va avea efecte directe și previzibile asupra activității instanțelor: întârzierea redactării și comunicării actelor procedurale; creșterea termenelor procedurale; amânări succesive ale cauzelor. Estimăm o întârziere medie în actul de justiție între 4 și 8 luni, în funcție de volumul cauzelor și gradul de ocupare al instanței”, anunță SNGJ
Sindicaliștii anunță că dacă revendicările le vor fi ignorate de guvern, acțiunile de protest se vor extinde la nivelul întregii țări, amenințând cu „întreruperea activității îninstanțe și parchete”.
Ordonanța de urgență care plafonează sporul de condiții vătămătoare pentru bugetari și reduce numărului de zile de concediu de odihnă suplimentar a fost adoptată luni de către Guvern.
În foma finală a OUG, plafonarea este fixată la 300 de lei brut, însă numărul de zile concediu acordate pentru cei care beneficiază de spor va fi redus cu mai puține zile decât se preconiza în forma inițială.