Guvernul sare în ajutorul companiilor și recomandă parlamentarilor să respingă un proiect care crește forța sindicală

Guvernul sare în ajutorul companiilor și recomandă parlamentarilor să respingă un proiect care crește forța sindicală
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 8 mar 2016

Guvernul a transmis Parlamentului că nu este de acord cu proiectul care scade numărul angajaților unei companii de la care sunt impuse negocierile colective pentru un contract de muncă și relaxează condițiile de obținere a reprezentativității de către sindicate la nivel de unitate, recomandând astfel parlamentarilor să respingă actul normativ. Punctul de vedere al Guvernului este însă consultativ.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Un punct de vedere negativ a fost transmis anterior și de Guvernul Ponta.

Proiectul privind negocierile colective de muncă a fost inițiat în toamna anului trecut, a fost respins de Senat, a fost respins și de deputații din comisiile de administrație, egalitate de șanse și muncă, în schimb a fost avizat în unanimitate de către comisia juridică. Proiectul urmează să fie votat de plenul Camerei Deputaților, căruia îi aparține decizia finală.

Documentul, care poate fi citit integral aici, introduce noi reguli în ceea ce privește negocierile dintre sindicate și angajatori pentru contractele colective de muncă, stabilind, printre altele, ca negocierea colectivă să fie obligatorie pentru angajatorii cu cel puțin 15 salariați (față de minimum 21 în prezent), ca un sindicat să fie considerat reprezentativ pentru astfel de negocieri dacă reprezintă cel puțin 35% din numărul lucrătorilor de la nivelul angajatorului (în loc de 50%+1 dintre angajați în prezent) și că un contract colectiv de muncă este încheiat pe o perioadă de până la 5 ani (în condițiile în care Legea dialogului social limitează durata acestui contract la maximum 2 ani).

La finele anului trecut, după avizul favorabil acordat de comisia juridică a deputaților, Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR), organizație care cuprinde 22 de federații, uniuni și asociații cu circa 18.300 firme cu capital privat, însumând peste 335.000 de salariați, a transmis că noile reguli pregătite vor îngreuna relațiile de muncă din companii.

CNPR cere modificarea legii pentru ca angajatorii să concedieze ușor angajații neperformanți CITEȘTE ȘI CNPR cere modificarea legii pentru ca angajatorii să concedieze ușor angajații neperformanți

Patronatul a arătat că obligativitatea negocierii colective în cazul angajatorilor cu cel puțin 15 angajați în loc de 21, cum prevede legislația actuală, este o măsură cu impact direct la nivelul întreprinderilor mici din România, care va conduce la o birocratizare excesivă a activității de resurse umane și la o scădere potențială de productivitate pe fondul concentrării inutile a managementului pe alte activități decât cele productive și comerciale. A fost arătat de asemenea că includerea unor măsuri orientate exclusiv în direcția reducerii drepturilor angajatorilor în cadrul relațiilor de muncă, prin obligativitatea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate sau relaxarea condițiilor de obținere a reprezentativității de către sindicate la nivel de unitate la 35% din angajați în loc de 50%+1 din angajați, va avea un impact economic.

Proiectul pregătit spre aprobarea Camerei Deputaților este prevăzut să fie aplicat atât în sectorul public, cât și în cel privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
sindicate
companii
proiect