Începe autorecenzarea populației. Conducerea INS spune că procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecției datelor personale

Începe autorecenzarea populației. Conducerea INS spune că procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecției datelor personale

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scris 14 mar 2022

Autorecenzarea populației, prima etapă de colectare a datelor de la populație pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL 2021), începe luni, urmând să dureze până pe 15 mai 2022. Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei. a subliniat că procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecției datelor personale.

Link-ul de acces este valid începând cu ora 12.00, în noaptea 13-14 martie, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după Revoluția din 1989.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Ulterior, între 16 mai – 17 iulie 2022, are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor).

”Legat de protecție și siguranță, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puțin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferințe de presă.

Etapa de autorecenzare presupune, în premieră pentru România, două etape distincte: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilități digitale mai reduse.

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariații care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicația informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

”La șapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune președintele Tudorel Andrei.

Între avantajele autorecenzării este și aceea că formularul poate fi completat oricând, oriunde sau din confortul casei tale;  online, de pe orice dispozitiv (calculator, telefon, tabletă); oferă protecție și siguranță sanitară.

"De asemenea, completând online corect, beneficiezi de o zi liberă, fie că lucrezi la stat sau la privat", precizează INS.

Rezultatele preliminare vor începe a fi obținute și diseminate la doar câteva luni de la încheierea colectării, respectiv la 30 decembrie 2022.

La 1 februarie, Institutul Național de Statistică (INS), autoritatea care administrează acest proiect, a început colectarea informațiilor din bazele de date administrative, în limba română, limba engleză și 16 limbi minorități.

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate  autorecenza în 2 pași:

Pasul unu: persoana accesează Platforma de autorecenzare și completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte;

Pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.)

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se va desfășura cu asigurarea confidențialității și protecției totale a informațiilor.

Cum se face autorecenzarea. GHID autorecenzare- Se parcurg următorii pași:

Pasul 1: formularul de pre-înregistrare
pe site-ul www.recensamantromania.ro, în partea de sus a paginii, se găsește butonul portocaliu „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”; apăsați butonul portocaliu; se deschide pagina cu formularul de pre-înregistrare
citiți explicațiile și apoi completați datele în formular, astfel:

Secțiunea 1 – Informații despre capul gospodăriei/persoana de referință

-completați CNP-ul persoanei de referință/capului gospodăriei și adresa de email unde ulterior va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ și, în cazul în care așa optează ceilalți membri ai gospodăriei, și link-urile către chestionarele celorlalți membri ai gospodăriei

Secțiunea 2 – Locul de reședință obișnuită

La întrebarea ”Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală?”, aveți de ales între 2 variante:

Varianta DA: se completează adresa locuinței; tot aici, la finalul secțiunii, veți completa numărul de gospodării din locuință.

Varianta NU: aceasta înseamnă că locuința dvs. este situată într-un spațiu colectiv de locuit, de tipul: cămine studențești, internate școlare, dormitoare comune pentru muncitori, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, instituții rezidențiale pentru protecția copilului, mânăstiri, hoteluri, spitale, cămine-spital, sanatorii de boli incurabile, centre de urgență sau adăposturi de noapte, centre de refugiați, centre pentru migranți etc.; selectați tipul spațiului de colectiv și, alături, denumirea acestuia.
Secțiunea 3 – Membrii gospodăriei

În această secțiune, veți (capul gospodăriei/persoana de referință) introduce datele tuturor membrilor gospodăriei prin apăsarea butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”:

Pentru cetățenii români și cetățenii străini care posedă CNP, veți completa CNP-ul și adresa de email, dacă posedă una proprie (ulterior, pe această adresă se va transmite linkul către propriul chestionar de recensământ).

Pentru cetățenii străini care nu au CNP veți completa câmpurile care includ data nașterii și sexul; deasupra acestor câmpuri,sistemul va genera un cod temporar de 13 cifre care va fi utilizat exclusiv în scop statistic, pentru recenzare; notați codul temporar generat, îl veți utilize la identificarea chestionarului primit pentru autorecenzare. De asemenea, se completează adresa de email, dacă posedă una proprie.

Secțiunea 4 – Locuințe secundare neocupate

În această secțiune veți completa adresa pentru alte locuințe deținute/co-deținute de membrii gospodăriei dvs., dar numai dacă NU sunt locuite.

Această secțiune va permite să evitați deplasarea dvs. Sau a altor membri ai gospodăriei dvs în altă parte a localității sau în altă localitate pentru a răspunde recenzorului în perioada ulterioară, 16 mai–17 iulie 2022.

Pe adresa dvs. de email veți primi link-ul către un chestionar scurt care cuprinde numai întrebări referitoare la locuința goală (neocupată) și clădirea în care se află aceasta.

După completarea tuturor acestor informații, apăsați butonul codului re-Captcha „Nu sunt robot” și apoi butonul „Trimiteți fomularul”.

Așteptați câteva minute, apoi verificați căsuța de email pe care ați indicat-o în formularul de pre-înregistrare, citiți mesajul transmis de email și apăsați pe link-ul ce conține ”chestionar” marcat în culoare albastră.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
autorecenzarea
recensamant