Începe Bacalaureatul! Luni, prima probă la Română. Reguli pentru elevi

Începe Bacalaureatul! Luni, prima probă la Română. Reguli pentru elevi
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 iun 2024

Peste 134.000 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2024, susțin luni prima probă la Limba și literatura română - oral.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni (iunie - iulie) a examenului național de bacalaureat 2024 sunt programate în intervalul 17 - 27 iunie, arată un comunicat al Ministerului Educației transmis duminică.

Probele se vor desfășura după următorul calendar:

*17 - 19 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A);

*19 - 20 iunie: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B);

*19 - 21 iunie: evaluarea competențelor digitale (proba D);

*25 - 27 iunie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C);.

Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă? CITEȘTE ȘI Cât crede OMV că va câștiga din Neptun Deep, la ce cost de producție și la ce cheltuieli de capital se așteaptă?

Datelor înregistrate și furnizate de comisiile județene/comisia ISMB de organizare a examenului arată că peste 134.000 de candidați (119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare) sunt așteptați să susțină examenul în această sesiune (toate probele sau, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, doar probele nepromovate).

Cine face evaluarea

Evaluarea competențelor lingvistice pentru limba română, limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale se realizează, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori (cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă și un alt cadru didactic de aceeași specialitate din unitatea de învățământ). În situațiile în care această condiție nu poate fi îndeplinită sau cadrele didactice se află în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi selectați din alte școli.

Rezultatele obținute de fiecare candidat la probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în limba maternă și într-o limbă de circulație internațională se exprimă prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene. Nu se acordă, așadar, note sau calificative de tip admis /respins).

În mod similar, și rezultatele evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competență în raport cu standardele europene recunoscute în domeniu și în conformitate cu prevederile metodologiei de examen.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaților în sălile de examen cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/ comunicare. Încălcarea dispozițiilor duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă respectivele materiale au fost sau nu au fost utilizate.

dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, se consideră că acesta nu a susținut proba.

Reprezentanții presei au acces în unitățile de învățământ liceal care organizează probe de evaluare a competențelor lingvistie și digitale sau în centrele de examen doar cu avizul președintelui comisiei și însoțiți de un membru al comisiei, exclusiv înainte de începerea sau după încheierea probelor. Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/ fotografii/ preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale.

Conform calendarului examenului național de Bacalaureat, probele scrise din sesiunea iunie - iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba și literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului și specializării. Probă la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12,00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12,00 - 18,00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: a susținut probele de evaluare a competențelor, a susținut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puțin media 6 la probele scrise.

viewscnt
Afla mai multe despre
bacalaureat 2024