INFOGRAFICE Prețul final plătit de bucureșteni pentru gaze: la jumătatea mediei celorlalte capitale europene

INFOGRAFICE Prețul final plătit de bucureșteni pentru gaze: la jumătatea mediei celorlalte capitale europene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 feb 2021

Consumatorii bucureșteni au plătit în decembrie unele dintre cele mai reduse prețuri finale la gaze, alături de cei ai capitalei Ungariei, prețuri situate la jumătate din prețul mediu achitat de locuitorii celorlalte capitale ale statelor membre ale UE, reiese dintr-un studiu al agenției de reglementare maghiare din domeniul energiei (MEKH), analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Din Europa, doar locuitorii Kievului (capitala Ucrainei, stat non-membru UE) și cei ai Budapestei achită un preț mai redus pe kWh de gaze, 1,49 eurocenți, respectiv 2,9 eurocenți. Consumatorii casnici bucureșteni plătesc, potrivit MEKH, 3,06 eurocenți/KWh (15 bani/KWh).

Prețul mediu la nivelul capitalelor UE este de aproximativ 6,5 eurocenți/KWh.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Comparativ cu cel mai ridicat preț din Europa, cel pe care sunt nevoiți să-l deconteze locuitorii capitalei Suediei, Stockholm, de 28,88 eurocenți/KWh, cel achitat de bucureșteni este de peste 7,5 ori mai redus.

De altfel, și raportat la puterea de cumpărare, prețul final al gazelor din România se situează sub media europeană.

Prețuri la gaze mai scăzute, raportate la puterea de cumpărare, achită doar locuitorii a 8 capitale europene din 27: Atena, Berlin, Dublin, Budapesta, Riga, Bruxelles, Londra și Luxemburg.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

La mijlocul anului trecut a avut loc liberalizarea pieței gazelor, care s-a suprapus pe o scădere a cotațiilor pe bursele globale ca urmare a scăderii cererii în urma crizei create de Coronavirus și de reacțiile guvernelor la pandemie, care și-au carantină propriile economii.

Drept urmare, în pofida tentativei marilor furnizori de a ține prețurile la un nivel ridicat, prețurile din ofertele concurențiale către consumatorii finali au scăzut în special ca urmare a micilor furnizori.

Majoritatea furnizorilor, inclusiv cei mari, au oferit discounturi consumatorilor pentru perioade de câteva luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
ue
europa
bucurești
budapesta
liberalizare