Localități cu zero căsătorii în 2023 - un declin al mediului rural și al angajamentelor pe viață

Localități cu zero căsătorii în 2023 - un declin al mediului rural și al angajamentelor pe viață
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 feb 2024

Cinci comune din județul Buzău nu au înregistrat în anul 2023 căsătorii, fenomen acutizat pe măsură ce tinerii s-au desprins de vatră și s-au mutat în centrele urbane dar și pentru faptul că se angajează în relații de lungă durată fără a avea nevoie un certificat legal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit datelor provizorii ale Direcției Județene de Statistică (DJS), cele mai multe căsătorii au fost înregistrate anul precedent la nivelul municipiului Buzău, respectiv 1137 căsătorii. La polul opus, în cinci comune nu a fost oficiată nicio căsătorie, scrie Agerpres.

FOTO Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești CITEȘTE ȘI FOTO Consiliul UE a aprobat design-ul monedelor euro bulgărești

"Număr căsătorii an 2023. Date provizorii. Localitate Balta Albă (0), Bozioru (0), Mărgăritești (0), Pardoși (0), Ziduri (0), Buzău (1137), Valea Salciei (2)...Râmnicu Sărat (152), Vadu Pașii (55)", a transmis DJS.

În comuna Pardoși, unde populația mai numără doar câteva sute de cetățeni căsătorii nu s-au mai oficiat de mai bine de doi ani.

"Nu s-au mai făcut de mult căsătorii, acum doi ani am făcut vreo două căsătorii în rest nu s-au mai făcut de mult timp căsătorii. Populația este îmbătrânită, mai avem vreo 300 de cetățeni în toată comuna. Încercăm să atragem tinerii aici, este o zonă frumoasă, executăm asfaltări, avem iluminat public modern, cărți funciare punem la dispoziție gratuit, sunt terenuri de vânzare. Pe Planul Național de Redresare și Reziliență avem două microbuze electrice, cu stații de încărcare în colaborare cu localitatea Buda. Școală nu mai avem de 6-7 ani, copiii îi ducem în comuna Murgești. Suntem într-un declin total, o comună care a avut peste 3000 de locuitori până în 1989. Suntem la 25 km de Râmnicu Sărat și la 40 de km de municipiul Buzău", a precizat primarul comunei Pardoși, Iulian Preda.

Specialiștii în resurse umane vorbesc despre un declin al comunităților rurale, majoritatea tinerilor din zonele respective migrând către marile orașe, centre economice, în căutarea unui loc de muncă și stabilității financiare.

"Sunt localități în județul Buzău cu populație îmbătrânită, sunt localități unde căile de comunicații sau mijloacele de transport către centrele urbane sunt foarte puține, în special cele din zonele de munte. Cu alte cuvinte în aceste localități au rămas vârstnicii care nu au dorit să se mute în altă parte iar tinerii și-au căutat alt loc, având în vedere aceste restricții față de o viață civilizată care înseamnă loc de muncă, școală, spital. Încet, încet acele localități vor dispărea, este clar acest lucru. Declinul comunităților rurale a început din anul 1990 din momentul în care locuitorii așezărilor rurale au putut avea acces neîngrădit către zonele urbane cu prosperitate, cu locuri de muncă. Municipiul Buzău este principalul pol de dezvoltare economică al județului. Este clar că declinul rural cel mai accentuat îl regăsim pe Valea Slănicului și pe Valea Buzăului pentru că avem zonele monoindustriale Siriu, Gura Teghii, Pătârlagele, Nehoiu care neavând acces către zonele de dezvoltare economică pier de la sine. De asemenea mai avem zona Valea Salciei-Buda-Pardoși", a declarat directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Ionel Tociu.

Pe lângă aspectele financiare, numărul redus de căsătorii este explicat și printr-o modernizare a relațiilor care se pot dezvolta pe termen lung fără ca persoanele implicate să semneze un angajament oficial în fața ofițerului stării civile.

Tesla și-a menținut veniturile din certificate de CO2 CITEȘTE ȘI Tesla și-a menținut veniturile din certificate de CO2

"Căsătoria este un contract legal. Când te căsătorești, nu doar accepți drepturi și beneficii, dar îți asumi și obligații legale și financiare. Cu ani în urmă, să te căsătorești și să ai copii era de așteptat. În ultimele două decenii, aceste așteptări s-au schimbat, din ce în ce mai puțini oameni mai consideră căsătoria o necesitate. Ca societate ne schimbăm într-un ritm cu care este foarte greu să ții pasul. Ni se schimbă valorile, nu știm ce vrem, alergăm să ne facem o carieră, ne deconectăm de originile noastre. Oamenii din trecut au considerat căsătoria ca pe o modalitate eficientă de a întemeia o familie, de a construi stabilitate financiară sau de a câștiga fericirea, dar mulți adulți din zilele noastre sunt capabili să își satisfacă aceste nevoi fără un certificat de căsătorie. În primul rând, există mai puține relații care devin suficient de serioase. Întâlnirile moderne sunt o activitate extrem de complexă, adesea turbulentă și acum există mai puține așteptări sociale ca o relație să 'ducă undeva'. Mulți oameni pur și simplu nu ajung la punctul în care se simt confortabil să se angajeze într-o uniune pe viață cu un partener. Ce ii face sa plece pe tineri? Lipsurile materiale. Căsătoriile au scăzut doar la sate? Eu cred ca au scăzut peste tot. La sate scăderea căsătoriilor poate fi pusă pe seama scăderii numărului de tineri rămași în acele locuri. Costurile de trai sunt din ce în ce mai mari, tinerii pleacă pentru a se 'realiza în viață', nu mai păstrează acea legătură cu pământul, cu vatra pentru că nevoile îi împing de la spate", a declarat psihoterapeut sistemic al familiei și cuplului in formare, Simona Georgiana Neicu.

În anul precedent, la nivelul întregului județ au fost înregistrate aproximativ 2700 de căsătorii, cele mai multe înregistrate în municipiile Buzău și Râmnicu Sărat.

viewscnt
Afla mai multe despre
casatorie
buzau
sat