România a coborât pe locul 45 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială

România a coborât pe locul 45 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2019

România a coborât pe locul 45 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială, din 149 de țări luate în calcul la realizarea studiului Indicele de Progres Social 2019, realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Astfel, România a pierdut o poziție față de anul trecut și se regăsește, conform scorului înregistrat, în rândul țărilor din a treia categorie din clasament, după Argentina, Bulgaria și Mauritius. 

Co-fondatorul Uber Travis Kalanick a vândut aproape 21% din acțiunile deținute la companie, pentru aproape 547 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Co-fondatorul Uber Travis Kalanick a vândut aproape 21% din acțiunile deținute la companie, pentru aproape 547 de milioane de dolari

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor din 149 de țări, în baza analizei a trei dimensiuni principale. Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază - și anume hrană și îngrijire medicală de bază, apă și salubritate, locuință și siguranță personală -, pentru cele care țin de bunăstare - accesul la educație de bază, accesul la comunicații și informații, sănătatea și bunăstarea, calitatea mediului - și pentru elementele care țin de oportunități - drepturile personale, libertatea personală și de alegere, incluziunea, accesul la educație avansată. În baza punctajului acordat, țările din clasament sunt grupate în șase categorii, în mod descrescător.

Analiza dedicată României din cadrul studiului subliniază punctele slabe și punctele forte ale țării noastre în comparație cu alte 15 state care înregistrează un PIB pe cap de locuitor similar. Coordonatele la care România a obținut cele mai slabe punctaje sunt serviciile de apă și de salubritate (locul 83), sănătatea și bunăstarea (locul 74) și accesul la educație de bază (locul 73). Printre coordonatele la care țara noastră a obținut cel mai bun punctaj se află siguranța personală (locul 36), calitatea mediului (locul 40), hrana și îngrijirea medicală de bază (locul 47), drepturile personale (locul 48).

În 2019, pe primele locuri în clasament sunt Norvegia, Danemarca și Elveția, iar pe ultimele, Ciad, Sudanul de Sud și Republica Centrafricană.

viewscnt
Afla mai multe despre
deloitte
bunastare
social progress imperative