România, pe ultimele locuri în UE după ponderea cheltuielilor cu protecția socială în PIB

Social   
România, pe ultimele locuri în UE după ponderea cheltuielilor cu protecția socială în PIB

Protecția socială a fost în 2018 cel mai important domeniu pentru cheltuielile guvernamentale în toate statele membre UE, însă ponderea acestor cheltuieli în PIB variază semnificativ între 24,1% în Finlanda și 9% în Irlanda, arată datele publicate joi de Eurostat.

Conform acestor date, cinci state membre (Finlanda, Franța, Danemarca, Italia și Austria) au alocat cel puțin 20% din PIB pentru protecția socială în 2018, în timp ce Irlanda, Malta, Letonia, România, Bulgaria și Cehia au cheltuit mai puțin de 12% din PIB pentru protecția socială. În cazul României, ponderea cheltuielilor cu protecția socială în PIB a fost de 11,6% în 2018, sub media de 19,2% înregistrată la nivelul Uniunii Europene, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Nicolae Cinteză, director în Direcția Supraveghere din BNR: Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Acțiune penală DIICOT, cel puțin una dintre bănci pare \ CITEȘTE ȘI Nicolae Cinteză, director în Direcția Supraveghere din BNR: Capătă amploare riscul de fraudă făcută pe teritoriul României. Acțiune penală DIICOT, cel puțin una dintre bănci pare "a fi foarte implicată în a favoriza spălarea de bani"
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Cheltuielile cu protecția socială pot fi împărțite la rândul lor în mai multe categorii. Categoriei "persoane în vârstă", care include pensiile, i-a fost alocat 10,4% din PIB la nivelul Uniunii Europene în 2018. În toate statele membre, această categorie reprezintă cea mai importantă parte din cheltuielile cu protecția socială însă pondere variază între 13,6% din PIB în Finlanda și 3,2% din PIB în Irlanda. În anul 2018, România a alocat 8,6% din PIB pentru pensii.

Când vine vorba de cheltuielile guvernamentale pentru sănătate, pe primul loc în UE este Danemarca, țară care în 2018 a alocat 8,3% din PIB în acest sens, urmată de Austria (8,2%) și Franța (8,1%). La polul opus sunt Cipru (2,7%), Letonia (4%) și România (4,7%), țări care se situează sub media de 7% înregistrată în UE.

viewscnt
Afla mai multe despre
eurostat
cheltuieli sociale