România se pregătește să aducă sute de muncitori din Bangladesh. Mulți au fost prinși trecând ilegal în Germania

România se pregătește să aducă sute de muncitori din Bangladesh. Mulți au fost prinși trecând ilegal în Germania

Foto dreamstime.com

Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 19 iul 2022
Bangladesh se pregătește să trimită sute de muncitori în România, după ce a trimis deja circa 1.000 de lucrători, date indicând că Guvernul de la București s-a angajat să recruteze circa 40.000 de străini.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Mugur Mihăescu, interpretul personajului Garcea în serialul umoristic Vacanța Mare și proprietarul a trei pub-uri din Centrul Vechi al capitalei, a lansat un lanț de pizzerii online, Zest Pizza, spunând recent pentru Profit.ro că va aduce angajați din Bangladesh - VEZI AICI
 
De ce este important: Guvernul a aprobat pentru acest an majorarea puternică a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000. Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam.
 
De asemenea interesant: Peste 10.000 de cereri de acordare a vizelor de angajare în scop de muncă au fost depuse în primele trei luni ale acestui an de cetățeni străini, proveniți în cea mai mare parte din țări asiatice. Autoritățile nu au mai făcut față numărului ridicat și nu puteau respecta termenele legale de emitere a vizelor, astfel că Guvernul a decis extinderea perioadei de solicitare a vizei de lungă ședere, pentru a nu expira actele depuse de solicitanți, permițând totodată ca documentele să fie depuse la orice reprezentanță teritorială a Inspectoratului General pentru Imigrări.
 
Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.
 
"Am trimis deja în jur de 1.000 de lucrători. Putem trimite mai mulți. Ei (România) au decis să recruteze în jur de 40.000 de lucrători din străinătate", a anunțat acum ministrul de Externe al Bangladesh, Dr. AK Abdul Momen, recent întors din România.
Proteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care crește drastic impozitele pentru întreprinderile mici CITEȘTE ȘI Proteste în Ungaria contra reformelor lui Orban din cauza unei legi care crește drastic impozitele pentru întreprinderile mici

Acesta a declarat că România preferă să recruteze prin colaborarea celor două guverne, deoarece "se simte mai confortabilă" să recruteze oameni într-un mod bine reglementat.

"Nu e loc pentru intrarea ilegală acolo", a spus ministrul, adăugând însă că aproximativ 860 de cetățeni din Bangladesh au intrat ilegal în Germania venind din România.
 
Aceste 860 de persoane vor fi trimise înapoi în Bangladesh din Germania prin intermediul Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM).
 
Ministrul de externe a precizat că România are nevoie de muncitori în construcții, electricieni, ajutoare casnice și muncitori în unități de producție, pe lângă medici și asistente medicale. 
Aproximativ 300 de muncitori din Bangladesh așteaptă deja vizele românești.
 
Potrivit acestuia, omologul său român l-a asigurat că va trimite o echipă de la misiunea din New Delhi pentru a oferi servicii de urgență și a elibera rapid vizele.
 
Bangladesh și-a deschis prima misiune diplomatică în România în 1975, dar aceasta a fost închisă în 1995. România și-a închis la rândul său misiunea în 2000.
 
"Am redeschis misiunea recent. România va lua în calcul același lucru odată ce legăturile comerciale și de investiții se vor extinde în continuare între cele două țări", adaugă ministrul.
viewscnt
Afla mai multe despre
bangladesh
muncitori straini
lucratori straini
straini angajati