Lipsa de muncitori împinge Guvernul la măsuri disperate - majorează puternic numărul lucrătorilor străini care pot fi aduși în România

Lipsa de muncitori împinge Guvernul la măsuri disperate - majorează puternic numărul lucrătorilor străini care pot fi aduși în România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 27 ian 2022

Guvernul a aprobat majorarea puternică, pentru anul viitor, a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Noua limită de 100.000 de muncitori străini, anunțată din noiembrie de Profit.ro, este argumentată de Executiv prin deficitul de forță de muncă înregistrat în România, reflectat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetățeni străini din afara UE.

În vară, când a dublat limita la 50.000, premierul Cîțu a arătat că necesarul de forță de muncă pe piață este de 160.000 de lucrători.

De ce este important: Plecarea lucrătorilor români în alte țări a condus la situația în care angajatorii, la salariile pe care le oferă, nu găsesc suficienți români dispuși să se angajeze la ei și sunt nevoiți să apeleze la personal din țări exotice, precum Filipine, Thailanda, Nepal, Vietnam. Un astfel de caz a fost prezentat de Profit.ro încă din 2016, când un hotel din Poiana Brașov a recrutat angajați din Filipine.

Investitorii străini pariază pe România CITEȘTE ȘI Investitorii străini pariază pe România

Profit.ro a relatat că, în plin sezon estival, angajatorii din industria HoReCa întâmpină în continuare greutăți când vine vorba de recrutare.

Mai este interesant: Profit.ro a relatat recent că străinii reprezintă 1,1% dintre angajații din România, potrivit calculelor Profit.ro, cei din afara UE, SEE sau Elveția având o pondere de numai 0,84% din total. Numărul acestora este destul de redus, în contextul în care autoritățile au aprobat în fiecare an aducerea de noi contingente de doar câteva zeci de mii de angajați.

Criza forței de muncă se resimte tot mai mult în toată țara. În timp ce zeci de mii de muncitori din Asia vin în România și sunt de mare ajutor în special în sezonul estival, lucrătorii români calificați migrează spre Occident. Astfel, conform Prima TV, mare parte din personalul unui restaurant din Suceava a ajuns să fie format din tineri bengalezi.

De asemenea important: Pentru 2019, Guvernul a majorat numărul de avize pentru muncitori străini de la 20.000 la 30.000, iar pentru anul 2020 a menținut același plafon. Guvernul Orban se pregătise să înghețe plafonul într-un an 2020 atipic, în care mulți români au venit înapoi acasă aduși de pandemie, și să aloce tot 30.000 de permise de muncă pentru străini în 2021, dar decizia a fost revizuită, iar Guvernul Cîțu a stabilit un prag de 25.000 de permise.

VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Silviu Dragomir, Fondator Eucom Business Language: Dacă avem 30% dintre companii care au afaceri de până în 500.000 de euro, investițiile pe care acestea le pot face în digitalizare sunt relativ mici. De aceea stăm atât de prost

Date analizate de Profit.ro relevă că numărul de muncitori străini pregătit să fie acceptat acum de Guvern este cel mai mare de până în prezent, având în vedere că, de exemplu, în 2018 au fost acceptați în final 15.000 de angajați, iar în 2017, 2016 și 2015 - 5.500, plafon suplimentat ulterior, dar nu la nivelul gândit acum.

 

Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.

Până la data de 9 octombrie 2021, la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate, în total, 33.696 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 50.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2021 au fost eliberate 28.120 avize de angajare/detașare. La sfârșitul lunii septembrie 2021, Inspectoratul General pentru Imigrări, avea înregistrate un număr de 5.171 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare pentru anul în curs. 

VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Marius Motofei, Business Operations & Public Sector Director, Vodafone România: Digitalizarea nu este doar un instrument, ci o strategie. Orchestrarea este cheia pentru a ajunge la succes

Prin comparație, potrivit informațiilor furnizate de către aceeași instituție, în cursul anului 2020 au fost eliberate, în total, 27.450 avize de angajare/detașare, iar din contingentul de 30.000 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2020 au fost eliberate 22.304 avize de angajare/detașare, (cu aproximativ 7.000 mai puțin față de anul 2019).

Conform datelor comunicate de Inspecția Muncii, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni ai unor state din afara Uniunii Europene sau state membre ale Spațiului Economic European, respectiv ai Confederației Elvețiene, în perioada de referință 01.01.2021-12.10.2021, a fost de 36.265. Pentru comparație, numărul de contracte de muncă nou înregistrate de angajatori români pentru salariați cetățeni străini non UE, SEE sau Confederația Elvețiană, în anul 2020 a fost de 25.683, iar în anul 2019 de 28.954.

Numărul locurilor de muncă declarate, în mod repetat, de angajatori din cauză că nu pot fi ocupate - din motive precum condiții de muncă nesatisfăcătoare, distanța mare față de domiciliu - reprezintă 19% din totalul locurilor de muncă vacante.

Lipsa de muncitori împinge Guvernul la măsuri disperate - majorează puternic numărul lucrătorilor străini care pot fi aduși în România

Conform ultimelor date, rata șomajului a scăzut în septembrie cu 0,2 puncte procentuale față de luna august, ajungând la 5%. Numărul șomerilor a scăzut la 416.000 persoane.

Numărul de joburi disponibile în primele 10 luni ale acestui an a depășit totalul locurilor de muncă scoase la bătaie pe întreg parcursul anului trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
muncitori
straini
aviz
guvern
numar
contingent
2021
2020