Românii joacă, în medie, între 50 și 100 de lei pe lună la "păcănele"

Social   
Românii joacă, în medie, între 50 și 100 de lei pe lună la "păcănele"

Românii bagă până la 100 de lei/lună la slot machines, sau "păcănele", cum sunt cunoscute popular. Credit foto: Wikimedia

Românii amatori de pariuri și jocuri de noroc lasă, în fiecare an, aproximativ un miliard de euro în sălile de joc, potrivit datelor asociației organizatorilor de jocuri de noroc Rombet. În țară sunt acum 32 de operatori de pariuri tradiționali, plus 19 online, iar suma medie cheltuită pentru jocurile la aparate este între 50 și 100 de lei pe lună.

În România sunt aproape 70.000 de aparate de tip slot machine și circa 30.000 de agenții de pariuri, spun ultimele statistici. Numărul jucătorilor – fie că merg în cazinouri, fie că preferă pariurile sportive sau aparatele slot-machine, cunoscute sub numele de „păcănele” – crește de la an la an, la fel și miza, și, evident, volumul total al încasărilor, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Încasările au crescut anul acesta comparative cu aceeași perioadaăa anului trecut, și considerăm că principalul <<motor>> este EURO 2016. Importanța acetul eveniment sportive și miza meciurilor îndeamnă și mai mult pariorii să-și încerce norocul”, a declarat pentru News.ro președintele Rombet, Dan Ghiță.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Zeci de mii de britanici, în stradă pentru a demonstra împotriva ieșirii Regatului Unit din UE CITEȘTE ȘI Zeci de mii de britanici, în stradă pentru a demonstra împotriva ieșirii Regatului Unit din UE

Jocurile de noroc din țară reprezintă o piață de aproximativ un miliard de euro, estimează Ghiță. Iar valoarea premiilor acordate este ”la un minim de 85% din miză”, ceea ce înseamnă că, din această miză, cel puțin 550 de milioane de euro se întorc la jucători.

Dar câți bani pierd ei? ”Greu de stabilit”, spune directorul executiv al asociației, Dan Iliovici, explicând că ”jocurile de noroc se desfășoară sub forma unui perpetuum-mobile, miza jocului este împărțită participanților, sub formă de premii, iar aceștia pot juca în continuare sumele de bani câștigate. (…) fiecare jucător are la un moment dat șansa să câștige și în acest fel să-și recupereze sumele de bani cu care a jucat în perioadele precedente”.

Altfel spus, “pierderea” unui jucător, reprezintă de fapt ”câștigul” altui jucător, iar organizatorului îi rămâne de fapt doar un anumit procent din sumele pariate.

Venitul organizatorului, din activitatea de jocuri de noroc, îl reprezintă comisionul pentru serviciul prestat, plătit de participanții la joc și care la acest tip de joc de noroc se situează la aproximativ 15% din sumele cu care jucătorii participa la joc, mai spun reprezentanții Rombet.

Din acest comision organizatorii plătesc taxele datorate bugetului de stat sub formă de impozite și taxe, salariile personalului, amortizări, utilități, etc. ”Profitul brut realizat este cel mult 5%, din venitul realizat”, precizează Dan Iliovici.

Venitul mediu lunar al jucătorului de sloturi, de exemplu, este de 1.500 lei, iar suma medie lunară cheltuită pentru acest gen de distractie este de 100 de lei, potrivit ultimelor date disponibile (un studiu realizat de GfK România la nivelul lui 2012).

Aceleași date statistice arată că 3% dintre români participă la jocurile de sloturi. Conform statisticilor internaționale, numărul jucătorilor la slot machines din alte țări europene este de peste 4 ori mai mare.

Orange, obligată de instanță la despăgubiri de 45.000 lei pentru un fost angajat pe care l-ar fi hărțuit moral CITEȘTE ȘI Orange, obligată de instanță la despăgubiri de 45.000 lei pentru un fost angajat pe care l-ar fi hărțuit moral

De exemplu, în Marea Britanie, 13% din populație a participat la jocurile de sloturi în 2010, în timp ce 59% din britanici au jucat la Loto. Totodată, la Loto joacă 20%, la pariuri sportive – 6%, 4% – la bingo, 3% – la jocurile din online și 3% la jocurile de cărți (poker și black jack).

Dacă ar fi să ne luăm după densitatea aparatelor la mia de locuitori, cel mai mult se pariază în București, Brașov, Cluj, Iași, Timișoara și Contanța.

Anul trecut, pentru 11 luni, statul a încasat din activitatea de jocuri de noroc 1,1 miliarde lei, sub formă de taxe și impozite, cu mențiunea ca în această sumă este inclusă și penalitatea plătită de organizatorii de jocuri de noroc online, care au desfășurat activitate neautorizată în perioada 2010-2015.

Totuși, cu un venit brut din jocuri de tip slot-machine per capita de circa 21 de euro, România este încă departe de media europeană de 36 de euro per capita. Pentru comparație, în Italia venitul este de șase ori mai mare, ajungând la 130 de euro/locuitor.

Pariurile online au fost până anul trecut în afara legii. ”Principala noutate a lui 2016 vine din zona jocurilor de noroc online. 2015/2016 sunt anii în care am asistat la deschiderea pieței jocurilor de noroc online în țara noastră, prin acordarea dreptului de operare primilor 19 operatori de asemenea jocuri. În plus, au fost deja acordate peste 100 licente de clasa a II-a, pentru activități conexe jocurilor de noroc”, conchide președintele Rombet, Dan Ghiță.

viewscnt
Afla mai multe despre
pacanele
jocuri de noroc