STUDIU Protecția mediului, a naturii și a climei - abia pe locul 8 pentru români între problemele urgente ale societății

STUDIU Protecția mediului, a naturii și a climei - abia pe locul 8 pentru români între problemele urgente ale societății
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 9 iun 2024

Protecția mediului, a naturii și a climei se află abia pe locul 8 în opțiunile românilor referitoare la problemele urgente ale societății, cu 26% dintre opțiuni, reiese din rezultatele unui studiu al Fundației Friedrich-Ebert România.

Potrivit cercetării, cei mai mulți respondenți (59%) au desemnat sănătatea pe primul loc, iar pe locul doi (53%) educația. Prin comparație, datele din toate cele 19 țări analizate în studiul de specialitate pun tot sănătatea pe primul loc (56%) ca problemă prioritară în societate, în timp ce importanța mediului se află pe locul patru (34%), relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea, țările în care problemele de mediu figurează printre primele cinci priorități sunt: Canada, Danemarca, Franța, Italia, Germania, SUA și Serbia.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Fondul suveran al Novegiei, acționar important al Tesla, va vota împotriva salariului de 56 de miliarde dolari al lui Elon Musk. UPDATE Reacția multimiliardarului CITEȘTE ȘI Fondul suveran al Novegiei, acționar important al Tesla, va vota împotriva salariului de 56 de miliarde dolari al lui Elon Musk. UPDATE Reacția multimiliardarului

Categoria socială care a desemnat problemele de mediu ca prioritate într-un procent peste medie (39%) este cea a "intelectualilor". La polul opus se află "navigatorii adaptabili" care consideră mediul o prioritate doar într-o pondere de 18%.

Concluziile studiului relevă faptul că, în mod surprinzător, doar 21% dintre persoanele între 30 și 39 de ani consideră că problemele de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru politicieni, cel mai redus procent dintre toate categoriile de vârstă. Interesul cel mai ridicat îl au tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani (35%), fapt care s-ar explica prin expunerea mai timpurie la dezbateri și discuții despre mediu.

Primele trei teme de mediu ca grad de relevanță numite de către respondenții din România sunt: starea pădurilor (62%), calitatea și poluarea aerului (56%), calitatea și poluarea apei (54%).

"Gradul ridicat de relevanță acordat stării pădurilor nu surprinde. Intensificarea investigațiilor media și a campaniilor activiste împotriva tăierilor ilegale de copaci în ultimul deceniu au făcut din acest subiect o prezență cotidiană în casele românilor. România este singura țară dintre cele 19 în care a fost realizat sondajul SINUS în care "starea pădurilor" se află pe primul loc. Și importanța acordată poluării aerului este una consistentă, având în vedere vizibilitatea campaniilor activiste care semnalează gravitatea fenomenului. Astfel, România se plasează peste media țărilor în care sondajul a abordat acest aspect (56% față de media de 49%)", se arată în cercetarea de specialitate.

Coreea de Nord a reluat trimiterea de baloane cu gunoi către Coreea de Sud CITEȘTE ȘI Coreea de Nord a reluat trimiterea de baloane cu gunoi către Coreea de Sud

Nouă din zece români (88%) cred că "noi toți" ar trebui să acționăm și să începem să ne schimbăm stilul de viață pentru a păstra mediul într-o stare bună pentru noi și pentru generațiile următoare.

În același timp, 83% dintre respondenți spun că ar fi dispuși să facă mai mult pentru protecția mediului dacă eventualele costuri ar fi distribuite echitabil din punct de vedere social. De asemenea, aproape două treimi dintre români (64%) afirmă că deja își impun să ia măsuri pentru a contribui la schimbarea societății.

Studiul realizat de Roxana Bucată, expertă în politici de mediu, are la bază rezultatele unui sondaj cuprinzător efectuat de Institutul SINUS pentru Centrul de Competență "Climă și Justiție Socială" al Fundației Friedrich-Ebert (FES). Realizatoarea cercetării este fostă jurnalistă de mediu și comunicatoare pe teme de mediu, iar în prezent elaborează o o teză doctorală pe tema transformărilor politice și sociale determinate de tranziția energetică, la Central European University din Viena.

Cercetarea a fost realizată în 19 țări din Europa și America de Nord (Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria), pe un eșantion de 1.200 de persoane cu vârste între 18 și 69 de ani, din fiecare țară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
mediu
natură
climă
protecție
români
urgent
problemă
studiu
friedrich-ebert