VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci

VIDEO Băncile libaneze, luate din nou cu asalt de deponenți furioși. De ce sunt libanezii furioși pe bănci
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2023

Zeci de protestatari libanezi au atacat astăzi marile bănci din capitala Beirut, în contextul nemulțumirii populare față de criza economică ce se adâncește, scăderea nivelului de trai și restricțiile asupra retragerilor din depozitele bancare în valută, relatează agenția DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Protestatarii au distrus fațadele a cel puțin patru bănci din zona Sin El Fil a capitalei Beirut și au incendiat cauciucuri în fața lor. Manifestanții libanezi au avut și o scurtă altercație cu trupele armatei, venite să calmeze situația și să stingă incendiile, arată Agerpres.

FOTO Marcel Ciolacu promite că guvernul va promova legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat CITEȘTE ȘI FOTO Marcel Ciolacu promite că guvernul va promova legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat

Potrivit unui martor, protestatarii au spart ferestrele sediului Băncii Audi, una dintre cele mai mari bănci libaneze; au spart de asemenea ATM-urile și ferestrele Băncii Byblos din apropiere și ale două filiale aparținând Băncii Beirut, în aceeași zonă.

„Toate băncile sunt țintele noastre și toate casele patronilor de bănci sunt de asemenea țintele noastre”, a declarat o reprezentantă a Asociației deponenților păgubiți, un grup protestatar.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale: Nu există un pericol al poluării litoralului românesc în urma distrugerii barajului Kahovka CITEȘTE ȘI Șeful Statului Major al Forțelor Navale: Nu există un pericol al poluării litoralului românesc în urma distrugerii barajului Kahovka

„Ne vom continua mișcările de protest până când vom putea să ne recuperăm banii (din bănci). Nu ne vom opri până când toți deponenții nu-și vor fi retras până la ultimul dolar din bănci”, a adăugat ea.

Manifestanții, majoritatea deponenți nemulțumiți de restricțiilor impuse asupra retragerilor din depozitele bancare, au blocat de asemenea joi străzile de acces către zona din Beirut unde-și au sediile marile bănci.

De ce sunt libanezii furioși pe bănci

Din anul 2019, când criza economică în Liban a început să se amplifice, băncile din această țară au impus limite foarte stricte asupra retragerilor din depozitele în valută.

LEGE Nouă sancțiune în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex CITEȘTE ȘI LEGE Nouă sancțiune în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex

Cum majoritatea depozitelor bancare ale cetățenilor libanezi sunt în dolari americani, ei și-au văzut astfel economiile blocate în bănci, care motivează restricțiile prin faptul că nu dispun de suficiente lichidități în valută pentru a putea onora toate cererile de retragere.

De la începutul anului, lira libaneză s-a depreciat la un nivel record față de dolarul american. Cursul de schimb este în prezent de peste 93.000 de lire libaneze pentru un dolar american, față de 1.500 de lire pentru un dolar înaintea crizei.

Proteste violente împotriva băncilor din Liban au avut loc și în luna februarie a acestui an.

VIDEO poate fi văzut AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
liban
banci