Președintele Iohannis a prezidat, miercuri, ședința de Guvern pentru a se asigura că Executivul nu va adopta două ordonanțe de urgență privind modificarea Codului Penal și de acordare a grațierii pentru mai multe categorii de condamnați.
Șeful statului a sosit la Palatul Victoria în contextul în care în spațiul public au apărut informații privind posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a unui proiect de OUG de modificare a Codului penal, inclusiv în vederea grațierii unor pedepse și dezincriminării unor fapte.
În urma unei discuții cu premierul Sorin Grindeanu și ministrul Justiției, Florin Iordache, președintele Iohannnis a confirmat existența celor două proiecte de acte normative, dar a declarat că premierul Grindeanu s-a angajat să nu le aprobe până nu sunt puse în dezbatere publică.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Premierul s-a angajat ca aceste chestiuni sa nu fie băgate peste noapte în nicio sedință, ci imediat ce documentele vor fi semnate, să fie puse în transparență, adică să fie date spre consulatare tuturor instituțiilor prevăzute de lege, Consiliul Superior al Magistraturii, organizații profesionale, organizații ale judecatorilor și bineînțeles opiniei publice. Înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni și așa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi, și evident toți membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept, și atunci o parte importantă este respectarea normelor și nu în ultimul rând respectarea românilor și a asociaților și a societății civile", a spus Iohannis.
Șeful statului a fost asigurat totodată că proiectele de ordonanțe nu vor fi introduse pe lista suplimentară a agendei de guvern, dar și în aceste condiții, după declarațiile în fața presei, de la începutul ședinței de Guvern, nu a părăsit Palatul Victoria, ci a condus ședința Executivului.
"Convoc constituțional ședința de Guvern", a spus președintele Iohannis, în timp ce presa se retrăgea din sala de ședințe de la Palatul Victoria.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV După eliminarea ''taxei pe stâlp'', companiile din energie vor fi obligate să investească o cotă din profit. Vor fi impuse și calorimetre, inclusiv la populațiePotrivit Constituției, președintele poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații.
Președintele prezidează ședințele de Guvern la care participă. Este prima ședință de Guvern la care vine Klaus Iohannis în timpul mandatului său pentru a o prezida.
Participarea președintelui Iohannis la ședința de Guvern are loc în contextul în care liderul social-democrat Liviu Dragnea a plecat în SUA pentru a asista la ceremoniile de învestire a noului președinte american Donald Trump, premierul Grindeanu urmând să se deplaseze miercuri la rândul său în același scop la Washington.
Uniunea Națională a Judecătorilor din România solicită Guvernului Grindeanu să nu adopte nici o ordonanță de urgență care vizează activitatea autorității judecătorești, cum ar fi modificarea Codurilor, fără că aceasta să fi fost pusă în dezbatere publică și fără să fi fost transmisă spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.
CITEȘTE ȘI O nouă zi liberă în ianuarie. Bugetarii vor avea patru zile libere consecutiveÎntr-un comunicat transmis miercuri, UNJR atrage atenția asupra faptului că, în cursul întâlnirii avute în data de 10 ianuarie 2017 cu Ministrul Justiției, Florin Iordache, acesta și-a asumat revizuirea cadrului normativ deja existent prin consultări cu corpul magistraților, în vederea asigurării unei legislații clare, coerente și previzibile.
Decizia unei legi a grațierii trebuie să aparțină Guvernului, a declarat, marți, ministrul Justiției, Florin Iordache, precizând că în cursul zilei va avea o discuție pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu și că, în opinia sa, aministia nu trebuie avută în vedere, dar grațierea da, cu "eliminarea faptelor de corupție și a faptelor grave împotriva persoanei". Iordache a mai spus că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în penitenciare este foarte mare, respectiv de 150%, arătând că sunt 19.000 de locuri în penitenciare și 27.000 de deținuți.