VIDEO Trenul regal cu trupul ultimului suveran al României se apropie de Curtea de Argeș. S-a strigat "Jos comuniștii!". Ce capete încoronate au venit să îl conducă pe ultimul drum pe Regele Mihai I UPDATE Regele Mihai I a fost înmormântat

Știri   
VIDEO Trenul regal cu trupul ultimului suveran al României se apropie de Curtea de Argeș. S-a strigat "Jos comuniștii!". Ce capete încoronate au venit să îl conducă pe ultimul drum pe Regele Mihai I UPDATE Regele Mihai I a fost înmormântat

Trenul regal care transportă trupul neînsuflețit al Regelui Mihai către Curtea de Argeș a plecat din Gara Băneasa, în aplauzele sutelor de oameni prezenți pe peron.

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la ora 10.25, la Palatul Regal, în prezența membrilor familiei regale a României, a reprezentanților a zeci de case regale din întreaga lume, a președintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a președinților Senatului și Camerei Deputaților, a fostului șef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanților cultelor religioase.

Urmărește-ne și pe Google News

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Apoi, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, cu stindardul regal și cu Coroana de Oțel au fost scoase din Palatul Regal în Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marșuri funebre și au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Mii de oameni au venit să asiste la ceremonial

Sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, iar un al doilea semnal funerar de trompetă a marcat începerea ceremoniei religioase și militare.

FOTO ARHIVĂ Rememorare istorică prin lentila presei americane. Monarh la 5 ani: prima încoronare a regelui Mihai, de după moartea bunicului său Ferdinand. VIDEO Ultimul discurs al Regelui: România - țară luată cu împrumut de la copii CITEȘTE ȘI FOTO ARHIVĂ Rememorare istorică prin lentila presei americane. Monarh la 5 ani: prima încoronare a regelui Mihai, de după moartea bunicului său Ferdinand. VIDEO Ultimul discurs al Regelui: România - țară luată cu împrumut de la copii

Apoi, sicriul a fost urcat pe un afet de tun, moment în care miile de oameni care au venit în Piața Palatului au aplaudat. De asemenea, aceștia au strigat ”Regele Mihai”, ”Monarhia salvează România” și ”Jos comuniștii!”.

S-a format un cortegiu funerar, la care au luat parte membrii familiei regale, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea s-a făcut pe jos, iar afetul de tun a fost tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional. Cortegiul funerar a mers pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei, fiind întâmpinat de zeci de mii de oameni.

Pe traseu, oamenii au aplaudat, au strigat ”Regele Mihai” și ”Regele și patria” și au aruncat flori în calea cortegiului. Sunt oameni de toate vârstele, foarte mulți fiind tineri și numeroși părinți împreună cu copiii lor.

Pe Dealul Mitropoliei și la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanții caselor regale din întreaga lume și oficialii statului român.

Înaintea începerii slujbei, Patriarhul Daniel a spus: ”Regretăm că această catedrală este prea mică și nu pot fi prezenți tot cei care ar fi dorit”. El a menționat însă că slujba poate fi auzită în difuzoare.

Slujba a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul a evocat personalitatea Regelui Mihai.

Cortegiul funerar s-a deplasat apoi la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Șos. Kiseleff, Șos. București-Ploiești. Pe tot traseul, oamenii aflați pe trotuare au aplaudat, au strigat ”Regele M ihai” și au aruncat cu flori în fața cortegiului. De la Arcul de Triumf, cortegiul a fost însoțit și de un pluton de cavalerie a Jandarmeriei. La Gara Băneasa, sute de oameni au întâmpinat cortegiul tot cu aplauze și flori.

FOTO ARHIVĂ Detalii legate de Marea Unire de la Alba Iulia, unele cunoscute doar de istorici CITEȘTE ȘI FOTO ARHIVĂ Detalii legate de Marea Unire de la Alba Iulia, unele cunoscute doar de istorici

Trenul Regal a plecat spre Curtea de Argeș. Călătoresc în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila – Titu – Pitești.

Apoi, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeș.

Gara fost construită în mai puțin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat și Mănăstirea Curtea de Argeș și a fost dată în folosință în anul 1899. Considerată o bijuterie arhitecturală, în prezent gara este în paragină, iar astăzi va fi acoperită cu un mesh care reproduce fațada clădirii.

Va urma slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeș. Sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al regelui Mihai a fost adus în țară miercuri, la ora 11.00, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale a fost transportat la Castelul Peleș, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la București și așezat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Aici, zeci de mii de oameni au trecut prin fața catafalcului pentru a-i aduce un ultim omagiu regelui.

La funeraliile Regelui Mihai iau parte Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei, Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei, Alteța Sa Regală Marele Duce de Luxemburg, Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei, Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Alteța Sa Regală Principele de Wales, Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al bulgarilor, Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor, Alteța Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei, Alteța Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei, Alteța Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Alexandru II al Serbiei, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Ecaterina a Serbiei, Alteța Sa Regală Ducele de Braganza, Alteța Sa Imperială și Regală Principele Georg al Prusiei, Alteța Sa Imperială și RegalăArhiducele Karl al Austriei, Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei, Alteța Sa Regală Principele Moștenitor Leka II al albanezilor, Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Elia a albanezilor, Excelența Sa Șeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein, Alteța Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei, Alteța Sa Regală Marele Duce de Baden, Alteța Sa Imperială și Regală Marea Ducesă de Baden, Alteța Sa Regală Principesa Irina a Greciei, Alteța Sa Regală Ducele de Vendome, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Dominic al Austriei, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Emmanuella a Austriei, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, Baronul Hanns von Holzhausen, Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Georg al Austriei, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducele Martin al Austriei, Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Katharina a Austriei, Alteța Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia, Alteța Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei, Alteța Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg, ASR Principesa Chantal a Franței, Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue, Alteța Sa Principesa Anne de Ligne, Cavalerul Charles de Fabribeckers, Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud, Dr. John Fruchaud.

UPDATE Regele Mihai I a fost înmormântat, sâmbătă seara, în Noua Catedrală Arhiespiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, unde a fost înmormântată și Regina Ana.

Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 octombrie - a încetat din viață în 5 decembrie, la reședința sa din Elveția.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
regele mihai
inmormantare regele mihai