Complexul Energetic Oltenia somează Ministerul Energiei să-i plătească 180 milioane euro

Energie   
Complexul Energetic Oltenia somează Ministerul Energiei să-i plătească 180 milioane euro

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie pe bază de lignit din România, controlată de stat prin Ministerul Energiei, cu aproape 87,5% din capital, și-a somat oficial acționarul majoritar să-i plătească echivalentul în lei al sumei de 180 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Suma reprezintă aportul în numerar al ministerului la o majorare de capital hotărâtă de Guvern încă din 2022, care ar fi trebuit vărsat până la sfârșitul anului următor, potrivit legislației în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ România începe să exporte tehnică militară, inclusiv drone CITEȘTE ȘI ANUNȚ România începe să exporte tehnică militară, inclusiv drone
Evenimente

În martie 2022, Executivul a decis prin ordonanță de urgență participarea statului, prin Ministerul Energiei, la majorarea capitalului social al CEO, prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro.

Prin același act normativ, ministerul a fost autorizat să solicite includerea sumei menționate în bugetul de stat pentru anul 2023, urmând ca plata aportului în numerar, în conformitate cu hotărârea adunării generale extraordinare a acționarilor societății pentru aprobarea majorării capitalului social, să se realizeze în trimestrul 1 2023. Ulterior, termenul de plată a fost amânat până la finalul anului respectiv.

FOTO România cumpără alte trenuri moderne de la polonezi. Pe unde vor circula și cu ce viteză CITEȘTE ȘI FOTO România cumpără alte trenuri moderne de la polonezi. Pe unde vor circula și cu ce viteză

Măsura a fost aprobată și de Comisia Europeană, ca parte a ajutorului de stat acordat companiei de către statul român.

Pe 28 noiembrie 2023, AGA extraordinară a CE Oltenia a aprobat raportul privind evaluarea a 100% capitaluri proprii ale CEO la 31.05.2023, în vederea aportului în numerar al statului, prin Ministerul Energiei, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro, la capitalul social al societății, și de stabilire a primei de emisiune, raport întocmit pentru a sta la baza majorării capitalului social al Complexului.

ULTIMA ORĂ Agenția de turism Paralela 45 confirmă vânzarea anunțată de Profit.ro. Familia Burcea rămâne în acționariat cu o treime CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Agenția de turism Paralela 45 confirmă vânzarea anunțată de Profit.ro. Familia Burcea rămâne în acționariat cu o treime

Banii însă nu au fost plătiți, nefiind incluși în bugetul de stat, astfel că CEO a somat acum Ministerul Energiei să verse cei 180 milioane euro datorați, în lei. Somația este prevăzută de Legea societăților comerciale pentru astfel de situații.

Solicităm să achitați suma de 891.089.121 lei, (...), sumă ce reprezintă plata acțiunilor nou-emise și a primei de emisiune, aferente majorării capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia SA, cu aport în numerar al statului român prin Ministerul Energiei, conform Hotărârii Adunării Extraordinare a Acționarilor Societății Complexul Energetic Oltenia SA nr. 33/28.11.2023″, se arată în somație.

VIDEO Percheziții într-un caz privind delapidarea unor cantități importante de îngrășăminte și pesticide de la o societate comercială. Prejudiciu de peste șapte milioane de lei CITEȘTE ȘI VIDEO Percheziții într-un caz privind delapidarea unor cantități importante de îngrășăminte și pesticide de la o societate comercială. Prejudiciu de peste șapte milioane de lei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut recent un nou apel public către Comisia Europeană, căreia i-a cerut să asculte ″vocea rațiunii″ și să accepte amânarea închiderii termocentralelor pe lignit ale Complexului Energetic Oltenia, după ce un sindicat din cadrul companiei de stat s-a întâlnit cu candidatul AUR la președinție, George Simion, cu care a discutat despre renunțarea la planul de restructurare și la parteneriatul cu OMV Petrom.

″Prin PNRR, la 1 ianuarie 2026 ar trebui să închidem încă 1.755 MW la nivelul termocentralelor pe cărbune. De peste un an, explic Comisiei Europene că nu putem face asta, din cauze obiective. Grupurile pe gaz care ar trebui să le înlocuiască pe cele pe cărbune sunt în licitație, după multiple încercări nereușite, pentru că prețul turbinelor pe gaz a explodat în ultimii doi ani″, a declarat Burduja.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia ajutor de stat
complexul energetic oltenia majorare de capital
amânare închidere termocentrale cărbune