Potrivit celor mai recente date Eurostat, în ianuarie 2025, salariile minime în Uniunea Europeană variau de la 551 de euro în Bulgaria la 2.638 de euro în Luxemburg, iar în România – 814 euro, potrivit New Money, citat de Rador. România are cea mai mare creștere din ultimul deceniu, dar ea vine pe fondul unui deficit bugetar-record.
Cu ocazia controlului derulat la un operator economic de pe raza județului Iași ce desfășoară activități de comerț cu ridicata al mărfurilor de uz gospodaresc și unelte provenite din importuri, inspectorii antifraudă au constatat că operatorul economic a declarat in sistemul RO e-Factura livrari de bunuri și prestări de servicii fără ca acestea să fie evidențiate în deconturile de TVA aferente perioadei la care au fost raportate.
Inspectorii din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) au efectuat verificări la un operator economic din Hunedoara care vindea parfumuri pe un site specializat și au constatat că persoanele care controlează societatea s-au sustras de la declararea vânzărilor și implicit a taxelor și impozitelor aferente pentru produsele livrate prin firmele de curierat.
Bugetul pe 2025 al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG), fosta Agenție Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), aprobat de Guvern, prevede venituri totale de 98,05 milioane lei, de peste 5 ori mai mari decât cele prevăzute de prima variantă de buget pe 2024, elaborată înainte de modificarea radicală a legislației de organizare, funcționare și finanțare a instituției.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanții confederației patronale Concordia și cu cei Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), pentru a discuta despre schemele de ajutor de stat prin care să fie redus impactul tarifelor impuse de Trump produselor europene.
Din suma de peste 1 miliard de lei estimată ca venit suplimentar la buget din noua ”taxă pe stâlp”, circa 75% va fi plătită de către companii de stat, conform calculelor oficiale ale Ministerului Finanțelor.
Inspectorii antifraudă au fost sesizați cu privire la existența unor nereguli fiscale în activitatea de extracție pietrișuri și fabricare beton a unui operator economic de pe raza județului Suceava.
Companiei românești Artrom Steel Tubes SA, deținătoarea și operatoarea uzinei producătoare de țevi din oțel fără sudură de la Slatina și a oțelăriei pentru țevi de la Reșița, care însumează încasări anuale de circa 2 miliarde lei și peste 2.000 de angajați, i-ar putea fi permisă de către ANAF reluarea plăților către acționarul majoritar (practic unic, cu deținere de 99,999914%) Artrom Investment GmbH, rezultă din date analizate de Profit.ro.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) informează contribuabilii printr-un anunț pe site-ul său că, în perioada 4 – 7 aprilie 2025, vor avea loc lucrări de mentenanță programate la sistemele sale informatice.
Impactul evaziunii fiscale asupra economiei este prea mare pentru a putea fi ignorat, afirmă președintele interimar al României, Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis cu ocazia evenimentului de lansare a studiului „Impactul impozitului minim pe cifra de afaceri asupra economiei: analiză sectorială”, realizat de The Tax Institute. De asemenea, Bolojan ridică problema fraudei masive la TVA în România și afirmă că orice măsură fiscală trebuie evaluată nu doar după veniturile generate, ci și după efectele secundare pe care le produce asupra mediului economic.