Guvernul a identificat o nouă tăiere de cheltuieli, de 2,26 miliarde de lei pentru anul 2025, în contextul în care construiește cu greu bugetul pentru acest an pe o țintă de deficit de 7%, în scădere de la 8,64% în 2024, iar la finele anului trecut a adoptat deja ordonanța trenuleț cu majorarea unor taxe, înghețări de pensii și salarii, precum și tăieri de cheltuieli bugetare.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (CNAPM), operatorul portului Constanța, controlată de Ministerul Transporturilor, cu 80% din capital, ar avea de plătit în contul celebrei ″taxe de stâlp″, reinstituită de Guvern de la 1 ianuarie, echivalentul a peste 21% din veniturile totale anuale.
Producătorii chinezi de vehicule electrice BYD, Geely și SAIC precum și compania germană BMW au depus plângeri împotriva tarifelor de import impuse de Uniunea Europeană, potrivit documentelor publicate pe site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Donald Trump își va încheia prima săptămână ca președinte cu o vizită la Las Vegas, unde vrea să discute despre reliminarea taxei pe bacșiș, o promisiune făcută în 2024 în acest oraș.
Arhiepiscopia Bucureștilor a plătit către bugetul de stat mai mult cu 2 milioane lei față de cât a primit, relevă un raport general privind activitățile Arhiepiscopiei în anul 2024, prezentat chiar de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.
Ministerul Finanțelor a anunțat investitorilor străini un deficit prognozat la 7% din PIB, 133-134 miliarde de lei, pentru anul 2025, potrivit unui document analizat de Profit.ro. Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, a afirmat anterior că vizează să construiască bugetul cu o țintă de deficit ESA (stadard UE) dar și cash (standard național) de 7% din PIB, circa 133 miliarde lei, pentru anul 2025.
Ordonanța de urgență ”trenuleț”, prin care au fost înghețate salariile din sistemul bugetar, a fost prorogată indexarea pensiilor și au fost luate alte măsuri de reducere a cheltuieilor bugetare, va fi modificată în Parlament pentru a permite plata orelor suplimentare lucrate în zilele de week-end sau sărbători legale de către angajații din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Totodată, Guvernul promite să vină cu o soluție și pentru pensiile militare și să continue discuțiile cu conducerile companiilor de stat din domeniile feroviar, silvic, energetic, siderurgic pentru clarificarea modului de aplicare a ordonanței la nivelul acestor companii.
Încercările României de a restabili încrederea investitorilor și de a reduce cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană au întâmpinat obstacole timpurii într-un an plin de pericole politice și de riscul de a-și pierde râvnitul rating de țară „recomandată investițiilor”, relatează Reuters.
Cheltuielile statului cu plata pensiilor vor crește în 2025 cu 10%, de la 152 miliarde lei în 2024 la 169 miliarde lei, a anunțat astăzi Ministrul Finanțelor, Barna Tanczos. Acesta a prezentat mai multe informații despre bugetul aflat acum în lucru la Finanțe, inclusiv alocări de peste 7% din PIB pentru investiții, peste 2% pentru Apărare, precum și cel puțin 31 miliarde lei pentru Transporturi față de 26,1 miliarde lei anul trecut.
Cheltuielile cu personalul bugetar au luat-o razna, prin majorări nejustificate, anul trecut, când la guvernare s-au aflat aceiași politicieni care acum vor să taie cheltuielile.