Câștigul salarial mediu net, în noiembrie 2024, a fost 5.388 lei, în creștere cu 120 lei (+2,3%) față de luna octombrie 2024. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, (12.423 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3.058 lei), arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Vânzarea Telekom Romania Mobile Communications și ieșirea de pe piața românească par acum posibile pentru grupul elen OTE, după semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu Digi și Vodafone, tranzacție care ar aduce un beneficiu fiscal de 100-120 milioane euro, au calculat experții Bank of America.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că intenționează ca în acest an să propună reducerea tranzacțiilor cu lichidități în anumite domenii pentru a combate evaziunea fiscală.
Având în vedere că bugetul va fi construit pe o creștere economică de 2,5%, premierul Ciolacu apreciază că România nu va intra în recesiune ”dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră”. Șeful Executivului mai arată că va fi păstrată cota unică, iar impozitarea progresivă ar trebui introdusă în cazul veniturilor mari.
Economia românească începe anul 2025 cu vântul din față al corecției fiscale
Anul 2025 a început și cu majorări de taxe și impozite locale, în sume diverse, în funcție de deciziile consiliilor locale.
Ministerul Finanțelor nu ia în calcul vreun scenariu pentru majorarea TVA la construcția bugetului pentru anul 2025, iar taxa nu va fi majorată nici după alegerile prezidențiale, a declarat astăzi ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, încercând să pună capăt, printr-un mesaj cât se poate de ferm speculațiilor că TVA ar putea fi majorată pentru construirea bugetului acestui an.
ANAF a găsit, în cadrul verificărilor efectuate la persoane fizice, venituri de 41,39 milioane de lei a căror sursă nu a putut fi identificată, astfel că a fost impozitată cu o rată extrem de ridicată de taxare, de 70%, arată datele obținute de Profit.ro de la Ministerul Finanțelor. Impozitul de 70% a fost introdus în iulie 2024.
Guvernul vrea să împrumute în 2025 circa 231 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar, planificat la 7% în termeni cash, și pentru rostogolirea datoriei vechi care vine la plată, după ce în 2024 împrumuturile au ajuns la 251 miliarde lei, spune, într-un interviu pentru Profit.ro, noul ministru al Finanțelor, Barna Tanczos.
Ministerul Finanțelor ia în calcul mai multe reorganizări la nivelul instituției, dar și la nivelul celor subordonate, anunță noul ministru de resort, Barna Tanczos, într-un interviu pentru Profit.ro.