Ministerul Finanțelor construiește bugetul cu ținte de deficit în termeni cash (standard național) și ESA (standard UE) de 7% din PIB.
Ministrul Finanțelor anunță că se lucrează la elaborarea bugetului, afirmând că aceasta nu include majorarea taxei pe valoarea adăugată.
Agenția de evaluare financiară S&P a planificat în programul pe 2025 trei evaluări pentru ratingurile statului român - în ianuarie, aprilie și octombrie - potrivit datelor analizate de Profit.ro. Decizia S&P de a pune în calendar o evaluare suplimentară foarte rapid la începutul anului, pe 24 ianuarie, este neobișnuită față de practica de a planifica doar două astfel de analize pe an - în primăvară și în toamnă - și vine după ce, în decembrie, Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabilă la negativă.
Enterprise Business Systems, Pentagon Business Com, Orange Romania, ASEE Solutions, Vestra Industry și asocierile formate din Crayon Software Experts Romania (lider) și Wisevoice AI, Druid (lider) și Ernst & Young, Intrarom (lider) și Voiceweb, respectiv Winfo Solutions Romania (lider) și Multi Data Soft s-au înscris la o licitație organizată de Ministerul Finanțelor pentru produse și servicii asociate necesare dezvoltării serviciilor la distanță (electronice sau telefonice) actuale, prin noi funcționalități și/sau crearea de servicii noi – e-Services ANAF. Contractul a fost estimat 17,76 milioane de lei, fără TVA, pentru 8 luni.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că a analizat împreună cu conducerea ANAF modalitatea în care a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%, aducâd în plus 71 miliarde de lei față de încasările din 2023 și a început identificarea măsurilor prin care Direcția Antifraudă și Autoritatea Vamală pot crește eficiența activităților de descurajare a evaziunii fiscale. Ministrul arată că anul acesta este un an al solidarității, în care statul trebuie să exercite un control riguros al cheltuielilor publice.
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
Faptul că mâine dimineață un euro este tot 4,97 lei și nu 5,5 lei, se datorează unor instituții și unor oameni care au luat decizii/au lucrat asiduu în ultima perioadă, spune strategul economic al PSD, profesorul ASE Cristian Socol. El acuză că societatea românească e interesată doar de rezolvarea problemelor la nivel de familie, la nivel de companie și are mai puțin viziune macro.
Decizia Guvernului de a elimina facilitățile fiscale în construcții pare că i-a luat prin surprindere pe antreprenori, care nu se așteptau la aceasta de la 1 ianuarie 2025, ci poate în a doua parte a anului.
Autoritățile au început și în acest an să anuleze, conform Codului de Procedură Fiscală, acele creanțe fiscale restante, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei.
Ministrul Finanțelor transmite un mesaj de pe munte, în care reia și ideea că statul are nevoie de un aparat administrativ mai suplu.