Adina Vizoli, PwC: Trebuie să urmăriți cu atenție aplicarea noilor cote de TVA, cum ar fi la avansuri sau reduceri de preț, trebuie analizată data operațiunii. Pentru utilități, abonamente, închirieri, se poate aplica fie cota veche, fie cea nouă

Taxe și Consultanță   
Adina Vizoli, PwC: Trebuie să urmăriți cu atenție aplicarea noilor cote de TVA, cum ar fi la avansuri sau reduceri de preț, trebuie analizată data operațiunii. Pentru utilități, abonamente, închirieri, se poate aplica fie cota veche, fie cea nouă

Modificarea cotelor de TVA va afecta activitatea tuturor contribuabililor, mai ales în cazul tranzacțiilor în derulare, astfel că trebuie urmărită aplicarea cotei de TVA în cazul avansurilor sau reducerilor de preț, trebuie analizată data operațiunii, întrucât aceasta determină cota de TVA aplicabilă, avertizează Adina Vizoli, partener, PwC România. De exemplu, pentru operațiunile pentru care legislația fiscală stabilește reguli specifice privind data livrării sau prestării, cum ar fi: închirieri, utilități, telecomunicații, abonamente, pachete turistice deja contractate, în funcție de momentul în care se consideră efectuată livrarea/prestarea, se va aplica fie cota veche, fie cea nouă.

Guvernul și-a angajat luni răspunderea în Parlament pe un proiect de lege cu ample măsuri de ajustare fiscal-bugetară, iar proiectul parcurge acum procedura de angajare a răspunderii.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre măsurile prevăzute în proiect, se află și creșterea, de la 1 august, de la 19% la 21% a cotei generale de TVA, în timp ce singura cotă redusă de TVA va fi 11%, față de cele două cote reduse de 5% și 9% din prezent.

De la data publicării în Monitorul Oficial, contribuabilii ar putea avea la dispoziție circa două săptămâni pentru a implementa noutățile fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament.

Comentariile Adinei Vizoli, potrivit PwC

"Modificarea cotelor de TVA va afecta activitatea tuturor contribuabililor, mai ales în cazul tranzacțiilor în derulare. Este important ca fiecare contribuabil să revizuiască atent operațiunile curente, în special dacă utilizează sisteme automatizate de facturare, pentru a evita erori în aplicarea noilor cote.

Comisia Europeană: Pachetul de măsuri de ajustare bugetară reprezintă \ CITEȘTE ȘI Comisia Europeană: Pachetul de măsuri de ajustare bugetară reprezintă "un pas important și pozitiv" pentru respectarea obiectivelor de deficit. Vom veni cu o evaluare în toamnă

În sectorul alimentar, companiile trebuie să își analizeze portofoliul de produse și să identifice impactul fiscal pe întreg lanțul de aprovizionare.

Trebuie să ne uităm foarte atent la acele modificări de ordin tehnic care au fost aduse cotelor reduse de TVA în acest sector. Spre exemplu, produsele alimentare finite cumpărate la raft vor avea cota redusă de 11%, dar o parte dintre ingredientele necesare producerii acestora vor avea cota de 21%. Acest lucru va genera un impact semnificativ pentru agricultori, pentru producătorii din industria alimentară  și pentru distribuitorii de materii prime pentru că rămâne deschisă întrebarea dacă aplicarea cotei reduse va fi condiționată de calitatea de aliment sau de ingredient a produsului respectiv. Ce se întâmplă dacă producătorii achiziționează produse cu cota de 21%, dar livrează produsele finite cu 11%? Se va ajunge la poziții de rambursare, controale de TVA, și, probabil, la prefinanțări și întârzieri privind TVA-ul de la achiziție. În lipsa unor clarificări sau norme aplicabile până la 1 august 2025, aplicarea cotei reduse în acest sector ar putea deveni dificilă și ar putea crea perturbări în lanțul de aprovizionare, pentru că operatorii nu vor ști cu siguranță ce cotă de TVA să aplice, 11% sau 21%.

În sectorul HoReCa se menține cota redusă la nivelul nou de 11% însă aceasta ar putea fi revizuită în octombrie, în funcție de evoluția încasărilor, ceea ce necesită o monitorizare din partea operatorilor din domeniu.

Ministrul Finanțelor a prezentat la EcoFin amploarea măsurilor adoptate de România pentru stabilizarea finanțelor statului CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor a prezentat la EcoFin amploarea măsurilor adoptate de România pentru stabilizarea finanțelor statului

Pentru tranzacțiile în derulare, este esențial să fim foarte atenți la modul în care aplicăm cota de TVA, mai ales în cazul avansurilor sau al reducerilor de preț acordate ulterior.

Trebuie reținut că facturile emise după 1 august 2025 nu vor aplica automat noile cote de TVA. De fiecare dată, trebuie analizată data operațiunii, deoarece aceasta determină cota de TVA aplicabilă.

În cazul avansurilor deja facturate sau plătite pentru bunuri sau servicii ce vor fi livrate după 1 august 2025, este necesară o regularizare la noua cotă de TVA, chiar dacă factura a fost emisă anterior.

Trebuie avute îndeosebi în vedere operațiunile pentru care legislația fiscală stabilește reguli specifice privind data livrării sau prestării, cum ar fi: închirieri, utilități, telecomunicații, abonamente, pachete turistice deja contractate. În aceste cazuri, în funcție de momentul în care se consideră efectuată livrarea/prestarea, se va aplica fie cota veche, fie cea nouă.

Pentru reducerile de preț acordate ulterior, cum ar fi un discount de volum pe tot anul 2025, se aplică cota de TVA valabilă la momentul tranzacției inițiale, nu cea în vigoare la data reducerii. Așadar, orice regularizare trebuie corelată cu cota de TVA aplicată inițial.

Consiliul Fiscal analizează pachetul de măsuri fiscale: Nu există alternativă la o corecție severă. Fără măsuri, am ajunge la un defieficit cash de peste 8,5% din PIB, după ce arată execuția la 5 luni CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal analizează pachetul de măsuri fiscale: Nu există alternativă la o corecție severă. Fără măsuri, am ajunge la un defieficit cash de peste 8,5% din PIB, după ce arată execuția la 5 luni

Este important ca sistemele informatice să fie actualizate în mod corespunzător: implementarea noilor cote de TVA, generarea de coduri de taxă corecte, adaptarea caselor de marcat.

Un alt sector în care creșterea cotei de TVA are impact este cel imobiliar. Dacă ați încheiat deja contracte sau intenționați să le încheiați până la sfârșitul lunii curente și livrarea locuinței se va face până la 31 iulie 2025 si ați plătit un avans de minimum 20%, atunci tranzacția va putea beneficia în continuare de cota redusă de 9%. In schimb, pentru toate operațiunile noi, începând cu 1 august 2025, nu va mai conta nici suprafața, nici plafonul, toate locuințele vor fi taxate cu cota standard de 21%."

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
pwc