ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni

ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 23 oct 2020

ANAF a lansat astăzi noul site al agenției, la care Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), din subordinea Ministerului Finanțelor, lucrează de mai multe luni. Site-ul anterior al ANAF era depășit din toate punctele de vedere, după ce a fost implementat în urmă cu mai mulți ani tot cu fonduri UE, iar autoritățile au avut obligația de a-l păstra neschimbat pentru o anumită perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Mazars lansează o nouă filozofie de brand CITEȘTE ȘI Mazars lansează o nouă filozofie de brand

Profit.ro a scris în februarie despre intenția Ministerului Finanțelor de a schimba site-ul ANAF. La momentul respectiv, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, afirma despre site-ul ANAF că este considerat de mulți ani printre cele mai urâte din România și că este extrem de greu să găsești pe pagina Fiscului ceea ce cauți.

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Pe lângă aspectul urât și navigarea dificilă, vechiul site al ANAF avea și probleme majore de funcționare în momentele în care era accesat de un număr ridicat de utilizatori. În anii precedenți, site-ul ANAF a căzut sau a funcționat cu întreruperi perioade destul de lungi de timp, astfel că și-a creat o reputație deloc de invidiat în rândul celor care îl utilizează cel mai intens, contabili, consultanți, antreprenori și liber profesioniști.

Noul site

ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni
Vechiul site

ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni

De ce este important: Un site nou și performant poate îmbunătăți experiența utilizatorilor și ar facilita comunicarea ANAF cu plătitorii de taxe și impozite, dar, de asemenea important, ar reprezenta o schimbare efectivă la față a Fiscului într-un moment în care o serie de inițiative de reformare și modernizare par în sfârșit că vor fi puse și în practică.

Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19 CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19

Precedentul site al ANAF a fost dezvoltat intern printr-un proiect cu fonduri nerambursabile. Proiectul a fost încheiat în iunie 2015, dar a prevăzut că site-ul trebuie păstrat operațional timp de minim cinci ani.

În cazul în care ANAF schimba site-ul înainte de termen, ar fi trebuit să restituie fondurile. Cum la instituțiile statului există tot timpul riscul unor controale de la diverse autorități ale statului, cum ar fi Curtea de Conturi, care să nu țină cont de necesitatea schimbării site-ului și să impute daune celui care ia decizia, iar prioritatea angajaților este să evite să-și asume orice risc, ANAF a stat în toți acești ani cu un site evident depășit din toate punctele de vedere.

Noul site a fost dezvoltat de Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF), structură a Ministerului Finanțelor care administrează infrastructura IT a ANAF, precum și a Finanțelor și a altor agenții subordonate ministerului.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
it
site
ministerul finantelor