ANAF va primi din partea Fiscului din Estonia asistență pentru reforma controalelor fiscale. Estonia este renumită pentru digitalizarea administrației, 99% dintre serviciile publice fiind disponibile online

ANAF va primi din partea Fiscului din Estonia asistență pentru reforma controalelor fiscale. Estonia este renumită pentru digitalizarea administrației, 99% dintre serviciile publice fiind disponibile online
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 20 apr 2022

ANAF va primi asistență din partea administrației fiscale din Estonia pentru reforma activităților de control fiscal, inclusiv a cadrului instituțional și juridic al activităților structurilor de control, aceasta din urmă fiind unul dintre jaloanele pe care România le are asumate în cadrul Planului de Redresare și Reziliență (PNRR). Asistența Estoniei va fi furnizată printr-un proiect derulat prin intermediul lnstrumentului de Asistență Tehnică al Comisiei Europene, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Estonia este recunoscută la nivel global ca fiind printre liderii digitalizării administrației. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), 99% dintre serviciile publice din Estonia sunt disponibile online, prin conectarea la un singur portal.

Conform descrierii reformelor cuprinse în PNRR și a jaloanelor, țintelor, indicatorilor și calendarului de monitorizare și implementare aplicabile sprijinului financiar nerambursabil asumate, ANAF va realiza o analiză a cadrului instituțional și juridic al activităților structurilor de control, în lumina concluziilor și a rezultatelor acestei analize, finalizându-se revizuirea cadrului juridic al organelor de inspecție fiscală, având ca termen trimestrul IV al anului 2022.

În acest sens, noua lege va stabili/revizui atribuțiile autorităților fiscale (organe de inspecție fiscală, organisme de control antifraudă și organisme responsabile cu verificarea situației fiscale personale) cu scopul de a consolida capacitatea instituțională a structurilor de control fiscal, de a preveni frauda fiscală și evaziunea fiscală naționale și transfrontaliere prin identificarea timpurie și punctuală a riscurilor fiscale majore.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Nu suntem încă într-un moment de panică. Investitorii arată încredere în piețele bursiere

Pentru realizarea jalonului intrarea in vigoare a cadrului legal incident domeniului de activitate al structurilor de control fiscal din cadrul Componentei 8 - Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, din PNRR, la nivelul ANAF, au fost realizate demersuri pentru susținerea acțiunilor necesare realizării unei propuneri fundamentate în ceea ce privește legislația amintită.

"În acest context, ANAF a depus o cerere pentru finanțarea unui proiect prin intermediul lnstrumentului de Asistență Tehnică al Comisiei Europene care să sprijine implementarea acestui jalon și a reformei în domeniul activităților de control fiscal. In data de 11 ianuarie 2022, ANAF a primit informarea oficială privind aprobarea proiectului de cãtre Comisia Europeană. În cadrul acestui proiect vom beneficia de asistență tehnică, dar și de experiența administrației fiscale din Estonia", potrivit Ministerului Finanțelor.

Obiectivul general al proiectului „Creșterea eficienței activității de control fiscal ” este dezvoltarea capacității ANAF în vederea implementării de metode moderne și eficiente pentru eficientizarea activității de control fiscal. Perioada de implementare a proiectului este de 20 luni. Printre obiectivele specifice ale acestui proiect se regăsește și consolidarea capacității ANAF, în special a structurilor de control fiscal, prin crearea unui cadru legislativ și procedural coerent ca urmare a analizei institutionale cantitative și calitative efectuate de către consultant.

Proiectul apare pe lista pentru 2022 cu cereri aprobate pentru proiecte în cadrul lnstrumentului de Asistență Tehnică al Comisiei Europene.

ANAF va primi din partea Fiscului din Estonia asistență pentru reforma controalelor fiscale. Estonia este renumită pentru digitalizarea administrației, 99% dintre serviciile publice fiind disponibile online

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
estonia
comisia europeană
controale fiscale