ANAF se modernizează pe bani UE în ciuda politicienilor - CNIF pregătește alte două proiecte IT pe bani europeni

ANAF se modernizează pe bani UE în ciuda politicienilor - CNIF pregătește alte două proiecte IT pe bani europeni
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 feb 2020

După mulți ani în care politicienii au alocat bani pentru informatizarea ANAF doar la nivel declarativ și au sabotat tot ce au putut, inclusiv proiectul RAMP finanțat cu un împrumut de la Banca Mondială, modernizarea infrastructurii IT a Fiscului a început cu greu să prindă contur în ultimii doi ani, însă baza nu sunt banii de la bugetul statului, ci fondurile UE. În prezent, potrivit informațiilor Profit.ro, Centrul Național pentru Informații Fiannciare (CNIF), responsabil pentru infrastructura IT a ANAF și a MInisterului Finanțelor, se află pe ultima sută de metri cu documentația pentru două proiecte noi, pentru care va cere fonduri UE, și anume migrare SACF (Sistemul de administrare a creanțelor fiscale – persoane juridice) pe baza centrală, precum și dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic integrat de analiză de risc (Big Data).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acestea se adaugă altor proiecte începute deja de CNIF cu finanțare în principal tot de la UE și cu o cofinanțare mult mai redusă de la buget. De altfel, dintr-un total de 14 proiecte prioritare din strategia de informatizare a ANAF, au fost demarate mai multe inițiative cu fonduri UE, iar pentru restul, CNIF analizează tot fonduri externe.

Extrem de grav este însă, că, în unele cazuri, chiar și cofinanțarea de la buget este acordată cu întârzieri mari și ține în loc proiectele. Astfel, modernizarea sistemului IT al ANAF are loc mai greu, dar se întâmplă, în pofida piedicilor puse de politicieni și nu cu sprijinul acestora, cum ar fi fost firesc.

"La nivelul CNIF, două inițiative majore se află în proces de dezvoltare, urmând ca în primul trimestru din 2020 (până la finele lunii martie, n.r.) să fie finalizată și depusă în cadrul Programului Operațional Competitivitate documentația necesară pentru obținerea finanțării din fonduri UE, sens în care au fost încheiate protocoale între Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Finanțelor, respectiv Ministerul Comnunicațiilor și ANAF. Este cazul proiectelor privind migrarea SACF pe baze de date centralizate și cel privind Big Data", se arată într-un document analizat de Profit.ro.

UPDATE Guvernul a avizat reorganizarea ANAF - scade numărul de vicepreședinți, Antifrauda trece la Inspecție, este schimbat statutul angajaților Antifraudă CITEȘTE ȘI UPDATE Guvernul a avizat reorganizarea ANAF - scade numărul de vicepreședinți, Antifrauda trece la Inspecție, este schimbat statutul angajaților Antifraudă

Centrul Național pentru Informații Financiare (CNIF) administrează infrastructura informatică a Ministerului Finanțelor și agențiilor subordonate ministerului, inclusiv ANAF. CNIF este în subordinea Ministerului Finanțelor.

Artizanii inițiativelor de modernizare a sistemului IT sunt profesioniști din ANAF și CNIF, iar eforturile pentru punerea lor în practică au supraviețuit inclusiv schimbării Guvernului anul trecut.

Strategia de informatizare a ANAF prevede implementrea a 14 proiecte de dezvoltare informatică, cu fonduri UE sau de la bugetul de stat.

Până în prezent, au fost pornite trei proiecte cu fonduri UE, CNIF pregătește acum altele două, iar pentru restul este analizată finanțarea tot din fonduri UE.

"Pentru celelalte (nouă, n.r.) este analizată posibilitatea obținerii de finanțare din fonduri externe", potrivit documentului.

În prezent, CNIF are în derulare cu fonduri europene proiectele pentru dezvoltarea SAF-T și a aplicației Traffic Control. De asemenea, pentru proiectul Spațiul Privat Virtual CNIF a depus o cerere de finanțare (prin POCA) pentru fonduri europene, cerere care în prezent se află în faza de evaluare tehnică.

ULTIMA ORĂ Orban promite eliminarea adeverinței de la angajator pentru sănătate și pensii. Declarația 112 va rezolva situația CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Orban promite eliminarea adeverinței de la angajator pentru sănătate și pensii. Declarația 112 va rezolva situația

Profit.ro a scris în ultimii ani în mod repetat despre starea precară a sistemului IT și despre programul eșuat cu Banca Mondială, în care erau prinse chiar unele proiecte implementate acum din bani UE. 

Strategia de informatizare prevede 14 proiecte prioritare

  1. Migrarea SACF (Sistemul de administrare a creanțelor fiscale – persoane juridice) pe baza centrală;
  2. Unificarea SACF cu GOTICA;
  3. Transferul electronic al informațiilor din PHEONIX în DECIMP-SACF;
  4. Implementarea „Sistemului informatic NOES”(Nivelul Operativ al Executării Silite);
  5. Realizarea sistemului informatic pentru poprirea conturilor bancare prin mijloace electronice;
  6. Simplificarea fișei analitice pe plătitor;
  7. Dezvoltarea platformei prin care se gestionează Spațiul Privat Virtual – SPV, precum și a capacității de suplimentare a accesului, pentru creșterea numărului de informații/documente aferente;
  8. Implementarea obligativității de înrolare în PATRIMVEN a autorităților, instituțiilor publice și de interes public care utilizează informații deținute de către ANAF în vederea ducerii la îndeplinire a atribuțiilor specifice acestora;
  9. Rescrierea aplicației „TRAFIC CONTROL”, necesară în vederea monitorizării în timp real a transporturilor privind achizițiile și livrările intracomunitare de bunuri, precum și de tranzit;
  10. Dezvoltarea și implementarea unui sistem informatic integrat de analiză de risc (Big Data);
  11. Dezvoltarea „Sistemului informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale”, necesar în vederea conectării aparatelor de marcat electronice fiscale pentru transmiterea de date;
  12. „Servicii de dezvoltare software pentru extinderea funcționalitãților sistemului informatic – AEOI (Automatic Exchange of Information)”;
  13. Introducerea unei aplicații informatice pentru implementarea Fișierului Standard de Audit;
  14. Dezvoltarea sistemelui informatic OSS (One Stop Shop).
viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
cnif
ministerul finantelor
fonduri europene
ue
it