ANAF va introduce poprirea bancară doar în limita sumelor pe care trebuie să le recupereze de la debitori

ANAF va introduce poprirea bancară doar în limita sumelor pe care trebuie să le recupereze de la debitori
scris 23 apr 2020

ANAF a pregătit modificarea sistemului electronic de poprire a conturilor bancare, astfel încât conturile debitorilor să fie executate doar în limita sumei datorate și să evite situațiile din prezent, în care fiecare instituție de credit virează sumele pentru care au fost înființate popriri bancare, fără a avea cunoștință de cele deja virate de către celelalte instituții de credit, ceea ce conduce în multe situații la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înființare a popririi. La nivelul ANAF a fost pregătit un proiect de ordin de președinte pentru modificarea în acest scop a unor formulare folosite la recuperarea creanțelor.

Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

Trebuie precizat că această măsură pentru eliminarea abuzului legat de popriri este mult întârziată. ANAF lucrează încă din vara anului trecut la acest proiect. ANAF a anunțat anul trecut și dezvoltarea un sistem informatic “e-Popriri”.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

Începand din iunie 2017, actele de executare silită privind înființarea și ridicarea popririlor bancare se comunică instituțiilor de credit, printr-un mecanism de comunicare masivă a acestora, sens în care a fost pusă la dispoziția instituțiilor de credit, de către ANAF, o platformă de pe care se descarcă de către comunitatea bancară fișierele aferente. Deși a fost implementat acest mecanism, disponibilitățile bănești ale debitorilor sunt afectate, întrucât fiecare instituție de credit virează sumele pentru care au fost înființate popriri bancare, fără a avea cunoștință de cele deja virate de către celelalte instituții de credit, ceea ce conduce în multe situații la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înființare a popririi.

Este necesară îmbunătățirea mecanismul deja existent, prin automatizarea înființării și ridicării popririlor bancare, în limita sumelor înscrise în actele de executare silită.

ULTIMA ORĂ Lege refuzată de Iohannis, adoptată din nou de Parlament: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri, iar firmele pot avea mai multe sedii sociale într-o singură încăpere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Lege refuzată de Iohannis, adoptată din nou de Parlament: Antreprenorii pot fi acționari unici în mai multe SRL-uri, iar firmele pot avea mai multe sedii sociale într-o singură încăpere

"Astfel, prin noul mecanism se are în vedere ca disponibilitățile bănești existente în conturile contribuabililor să nu fie afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare, astfel încât să nu producă sincope în activitatea desfășurată de aceștia, iar ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară să se realizeze cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancare se va efectua masiv, de la nivel central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit", potrivit ANAF.

În acest sens, este necesară modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 63/2017, atât pentru modificarea și completarea unor modele de formulare care vor fi utilizate în procedura de executare silita prin poprire, cât și introducerea unor noi modele de formulare, astfel încât procesul de poprire să poată fi realizat în bune condiții de către organele de executare silită.

Proiectul de ordin este disponibil aici, iar referatul care îl însoțește aici.

Anexele cu formularele modificate pot fi descărcate de pe site-ul ANAF, de aici.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
poprire
banci
creanta
poprire bancara
cont