Analiză Saxo Bank: Profilul investitorului român

Analiză Saxo Bank: Profilul investitorului român
scris 28 sep 2017

Situația generală economică din România este destul de bună. PIB-ul a crescut până la o rată de 5.7% în trimestrul al II-lea 2017. În plus, șomajul a scăzut de la “vârful” din 2010 până la un 4.18% în iulie, anul acesta, iar Indicele Prețurilor de Consum era, în iunie, 1,6%, arată Saxo Bank, într-o analiză.

Pentru investitorii pe burse, anul acesta a fost unul foarte bun pentru cei cu investiții pe bursele locale: indicele BVB a înregistrat o creștere de aproape 12% datorită creșterii economice locale și a trendului pozitiv global. Dacă ne uităm și la alți indicatori, mai relativi, vedem că numărul mașinilor noi înmatriculate în iunie 2017 este mai mare cu… 47% decât acum un an! Sunt semne că acest trend de creștere va rămâne în aceste coordonate până la finele anului viitor, cel puțin, anticipează analiștii Saxo Bank.  

Creșterea are nevoie de sustenabilitate

Organizațiile internaționale – cum ar fi FMI – consideră că această creștere a produsului intern brut ar putea încetini anul viitor din cauza unei încrederi scăzute a mediului de afaceri (în august a.c., se blocase la 1,1%, potrivit DG ECFIN) și a unei capacități reduse de utilizare. Pe baza acestor statistici, Saxo deducecă e mult loc pentru îmbunătățiri când vine vorba de productivitate sporită și creștere economică.

“Într-adevăr, capacitatea de utilizare este la 75%, pentru că nu și-a revenit complet după criza financiară globală. Singura modalitate de a avansa, în lumea de azi, este robotizarea procesului industrial în profunzime. Mai mult, ca în orice altă țară est europeană, România trebuie să investească în educație și training profesional pentru a atinge un alt potențial de creștere.”
Christopher Dembik, Head of Macro Analysis, Saxo Bank

EXCLUSIV Primul raport oficial privind cauzele falimentului Astra Asigurări. Avocații lui Adamescu Jr, indicat în premieră ca vinovat principal, au contestat deja documentul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primul raport oficial privind cauzele falimentului Astra Asigurări. Avocații lui Adamescu Jr, indicat în premieră ca vinovat principal, au contestat deja documentul

Un an interesant pentru investitorii români!

Așa cum se prefigura, 2017 este un an foarte interesant pentru investitorii români. Indicele BET, deși a făcut câțiva pași înapoi din iunie, dă semne că va încheia anul puternic pozitiv iar imobiliarele au reintrat în grațiile investitorilor, atât autohtoni cât și străini, unii folosind deja, timid, termenul de ”bulă” după mulți ani.

De asemenea, spun analiștii Saxo, am văzut câteva listări interesante în România, precum și continuarea trendului de achiziții și consolidări, inclusiv pentru intermediarii de capital. ”Tot mai mulți clienți, nu doar romăni, ne întreabă de bursa autohtonă, Saxo Bank având planuri de a adăuga BVB în oferta de burse oferite spre tranzacționare pe viitor.”

Investitorii români: mai mulți, mai tineri și cu investiții mai diversificate!

Din perspectiva Saxo Bank, privind strict la evoluția clienților români în ultimii ani, se vede în primul rând o creștere semnificativă a numărului total de investitori, aproximativ +20% față de 2017. În același timp, există și creșteri ale depunerilor medii plasate de clienții din România.

“Asta înseamnă că investitorul român matur dispune de mijloace financiare care să-i permită crearea unui portofoliu diversificat pe burse globale. La celălalt capăt, există tot mai mulți investitori din grupul de vârsă <30 ani, unii chiar sub 25 de ani, care decid să facă primii pași cu noi în lumea investițiilor.
Laurențiu Nedelcu, Manager Central & Eastern Europe Region, Saxo Bank

EXCLUSIV Foștii șefi ai Birourilor de Promovare de la New York și Viena, considerați cei mai activi și performanți, au demisionat din Ministerul Turismului după două decenii. Ministrul le oferise 450 euro pe lună CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Foștii șefi ai Birourilor de Promovare de la New York și Viena, considerați cei mai activi și performanți, au demisionat din Ministerul Turismului după două decenii. Ministrul le oferise 450 euro pe lună

Românii preferă acțiunile

Acțiunile și derivatele acestora rămân instrumentele preferate de clienții din România. ”Eforturile noastre, în special în domeniul educației pe partea de ETO (opțiuni listate), via seriile de seminarii ”Options Lab”, încep să dea roade și în rândul investitorilor români, ca un instrument reducere a riscului precum și de sporire a ratei de profitabilitate pentru deținătorii de acțiuni de cursă lungă, sau pentru cei care vor să speculeze evoluția prețului pentru unele companii, cu un risc mai scăzut decât folosind alte tipuri de derivate”, susțin reprezentanții Saxo.

Leul, încă lipsit de atractivitate

Leul românesc este în continuare relativ neatractiv ca valută pe piața Forex, tranzacțiile pe acesta în rândul clienților din România rezumându-se în general la tranzacții de hedging efectuate de câțiva clienți corporate. Pe valutele majore, bineînțeles, am avut multe situații interesante anul acesta; lira sterlină la minime istorice, un euro mult mai puternic față de dolarul american ar fi principalele exemple,  și destulă volatilitate în general pentru a ține “în priză” piața FX. .

Grupul Saxo Bank (Saxo) este un specialist în investiții și tranzacționare multi-asset ce oferă tehnologii, instrumente și strategii de tranzacționare și investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitor
saxo bank
fmi