Biriș: Premierul Cioloș știa de proiectul de modificare a Codului Fiscal

Biriș: Premierul Cioloș știa de proiectul de modificare a Codului Fiscal
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 sep 2016

Gabriel Biriș, care a demisionat recent din postul de secretar de stat în Ministerul Finanțelor, unde conducea Departamentul de legislație fiscală, după ce Profit.ro a prezentat în premieră proiectul pregătit pentru modificarea Codului Fiscal, pe care ministrul Finanțelor nu și l-a asumat, spune că premierul Dacian Cioloș, care i-a cerut demisia, știa de acest proiect și a și fost prezent la discuțiile pe tema modificărilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Biriș spune că modificările pregătite de el erau bune, susținând că erau însușite de Guvern, iar prim-ministrul cunoștea aproape până la detaliu modificările respective, care au fost discutate cu planșele în față.

În cadrul unei întâlniri cu presa, Biriș a prezentat detalii despre redactarea acestui proiect de care nu se dezice și despre care apreciază că ar fi contribuit la o colectare mai echitabilă a încasărilor din mediul de afaceri.

„Între timp, după cum bine știți, premierul și ministrul s-au dezis și eu mi-am dat demisia”, a declarat Biriș, adăugând că aceștia erau anterior de acord cu modificările, fiind în deplină cunoștință de proiect. „Bineînțeles că știa premierul”, a spus Biriș răspunzând la o întrebare pe această temă. „Am avut prezentare, așa ca acum, în Power Point. Le-am arătat colegilor...”, adaugă acesta.

Dragu, despre proiectul Codului Fiscal: Sunt multe proiecte la care s-a lucrat. Eu, ca ministru, nu îl voi semna pe acesta CITEȘTE ȘI Dragu, despre proiectul Codului Fiscal: Sunt multe proiecte la care s-a lucrat. Eu, ca ministru, nu îl voi semna pe acesta

 „Proiectul a fost scris integral de mine. De aia a și durat mai mult; pentru că a fost scris efectiv de mine”, a mai arătat Biriș. El spune că, inițial, a explicat angajaților de la Departamentul de legislație fiscală cum vrea să arate acest proiect, dar aceștia i-au spus că nu ar fi posibil. Atunci, arată fostul secretar de stat, a decis să scrie personal proiectul: „Până acum ați fost obișnuite ca demnitarul să dea cu pumnul în masă, acum demnitarul o să scrie și voi o să revizuiți Și așa a fost!”, a relatat Biriș discuția sa cu angajate din departament.

Proiectul a fost redactat în câteva weekend-uri. „Am scris și o carte despre subiectul ăsta; deci, nu mi-a fost foarte greu”, adăugă Biriș. Ulterior, documentul a fost finisat la Departamentul de legislație.

Fostul secretar de stat consideră și acum că proiectul ar fi fost foarte bun și ar fi așezat cadrul fiscal pe baze mai morale, care să nu creeze câștigători și perdanți. „Hoții își freacă mâinile de bucurie că am plecat”, mai spune Biriș.

Anterior, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a afirmat, legat de acest proiect care schimbă Codul Fiscal, prezentat de Profit.ro, că la nivelul ministerului au fost mai multe proiecte luate în considerare la nivel tehnic, dar că nu și-l asumă și nu îl va semna. Întrebată repetat, la Antena 3, dacă în minister există acest proiect, Dragu a evitat de fiecare dată să răspundă ferm, dar a admis că Direcția de Legislație fiscală a lucrat la mai multe proiecte.

La insistențele jurnaliștilor de a li se răspunde dacă proiectul există sau nu în minister, Dragu a replicat de fiecare dată doar că ea personal nu și-l asumă și nu va semna documentul.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriel biris
dacian cilos
guvern
anca dragu
codul fiscal