EXCLUSIV Proiectul de Cod fiscal le impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute. Finanțele anticipează că vor scădea salariile nete

EXCLUSIV Proiectul de Cod fiscal le impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute. Finanțele anticipează că vor scădea salariile nete
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 6 sep 2016

Proiectul de Cod fiscal obținut de Profit.ro le impune angajatorilor, cu amenințarea amenzii, să majoreze salariile brute astfel încât să fie neutralizată creșterea contribuțiilor de asigurări sociale și a celor de sănătate pentru angajați de la 10,5% la 21,7%, respectiv de la 5,5% la 8,9%.

La finalul proiectului de modificare a Codului fiscal este introdus un articol prin care li se impune angajatorilor majorarea salariilor brute chiar dacă activează în privat. Această prevedere arată că Finanțele anticipează că angajatorii vor reduce salariile nete, din moment ce contribuțiile sunt doar ale angajatului. Conform proiectului, angajatorii nu mai plătesc contribuția socială în condiții normale de muncă și nici pe cea de sănătate.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel de știri exclusive vor fi disponibile în curând abonaților prin platforma PROFIT INSIDER

EXCLUSIV Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților. PFA vor fi puternic afectate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cresc contribuțiile de asigurări ale angajaților. PFA vor fi puternic afectate
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Astfel, proiectul prevede:

În scopul neutralizării efectelor majorării cotelor de contribuție de asigurări sociale individuală și contribuție de asigurări sociale de sănătate individuală, datorate de persoanele fizice, ca urmare a includerii contribuțiilor sociale obligatorii datorate de angajatori, se introduce următoarea măsură tranzitorie:

1) În scopul asigurării aceluiași venit net pentru angajat, dar și a pastrării nivelului costului total cu salariile pentru angajator, începand cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, salariul de bază brut lunar aferente contractelor individuale de muncă, raporturilor de serviciu, actelor de detașare sau a statutelor speciale prevăzute de lege, aflate in derulare se modifică dupa cum urmează:

(a) pentru salariile de bază brute lunare mai mici sau egale cu 5 câștiguri salariale medii brute pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 21%. Procentul de 21% reprezintă suma contribuțiilor angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență;

(b) pentru salariile de bază brute lunare mai mari decât 5 câștiguri salariale medii pe economie, salariul brut lunar de bază se majorează cu 2.815 lei. Suma de 2.815 lei este egală cu suma dintre contribuțiile angajatorului la fondul de asigurări sociale și fondul de asigurări sociale de sănătate datorate de angajator până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, calculate pentru echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, luând în calcul că salariul mediu brut pentru 2016 este de 2.681lei.

(2) Nerespectarea de catre angajator a prevederilor alin. (1) se sanctionează cu amendă egală cu dublul diferențelor constatate în minus de către organul fiscal.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
contribuții de asigurări
angajatori
cod fiscal