Aceeași piesă, alți actori: Ponta și Petrescu sau Dragu și Biriș?

scris 8 sep 2016

În ciuda politicienilor și a tehnocraților, proiectele de modificare a Codului fiscal care măresc taxe au o viață stranie. Oricât ar încerca să le îngroape, învie.

Întâmplarea de ieri, cu ministrul Anca Dragu și secretarul de stat Gabriel Biriș, mi-a amintit de una asemănătoare de acum doi ani, dar cu alte personaje: Victor Ponta, fost premier și Ioana Petrescu, fost ministru de Finanțe.

Era iulie 2014 și se pregătea campania electorală pentru președinție. Victor Ponta candida. Pe site-ul (rețineți, pe site-ul) Ministerului de Finanțe apare un proiect de modificare a Codului fiscal. Presa descoperă că, printre zecile de modificări, apărea una care însemna majorare de taxe locale. Era remodelată impozitarea proprietăților, cu impact pentru persoane fizice care dețineau clădiri cu scop comercial sau mixt. Culmea (sau nu!), cele mai afectate urmau să fie PFA și firmele mici înregistrate în apartamente cărora taxele le creșteau chiar și de zeci de ori (în funcție de localitate, clădire etc dacă era aleasă cota maximă de impozit de către Consiliul Local).

Vă sună cunoscut? Cum? Această prevedere e în vigoare acum?

A doua zi după ce presa a publicat informațiile, Ponta a retractat tot, nu știa, nu văzuse, nu-și asumase. Proiectul a dispărut misterios de pe site fără niciun comentariu. Ați avut vedenii, mai aveau să ne spună. Publicul s-a inflamat, s-au cerut explicații. Ministerul a dat un comunicat în  care anunța că e doar proiect, e propunere, e simulare... Ioana Petrescu declara că s-a simțit șifonată că s-a spus despre ea că vrea să crească taxele. Sună cunoscut?

La câteva zile, au postat alt proiect din care taxele majorate dispăreau. Așadar, o neînțelegere, rău voitori. Ce să mai...sabotaj al unor oameni răi care nu voiau ca el să ajungă președinte...Sună cunoscut?

Au trecut alegerile. Ponta a rămas premier. A promovat un nou Cod Fiscal. Ce să vezi, la taxe locale apăreau exact schimbările repudiate. La începutul acestui an, când oamenii au văzut exact cum se aplică și ce impact au, reacția a fost atât de puternică încât actualul guvern a mai făcut niște retușuri ca să ateneuze efectele negative.

Se repetă istoria? Trageți concluzia...

viewscnt
Afla mai multe despre
cod fiscal
dragu
ponta
biriș