Câștigul salarial mediu net a crescut

Câștigul salarial mediu net a crescut
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2019

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna iunie, nominal, cu 15,5% față de aceeași lună a anului anterior, la 3.142 lei, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 11,2%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În mai, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3101 lei, în creștere față de aceeași lună a anului trecut (+14,7%), dar în scădere față de luna precedentă cu 14 lei (-0,4%), scrie News.ro.

În iunie, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 3142 lei, în creștere cu 15,5% față de aceeași lună a anului trecut și cu un avans față de luna precedentă de 41 lei (+1,3%).

Consultanții fiscali despre capacitatea ANAF de a face 150.000 de controale în 5 luni: Aritmetica nu iese. Vor fi vizate firmele mici CITEȘTE ȘI Consultanții fiscali despre capacitatea ANAF de a face 150.000 de controale în 5 luni: Aritmetica nu iese. Vor fi vizate firmele mici

Totodată, indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 111,2%. Indicele câștigului salarial real a fost de 101,5% pentru luna mai față de luna precedentă.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 216,8%, cu 3,3 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna mai 2019.

În luna iunie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câștigurile salariale medii nete au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (în funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost de 47,2% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului și între 9,0% și 12,5% în captarea, tratarea și distribuția apei, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de editare, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 15,4% în extracția cărbunelui superior și inferior, de 14,4% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), respectiv de 14,1% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale.

”În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, ca urmare a acordării de bilete de valoare (tichete de vacanță), astfel: învățământ (+7,2%), administrație publică (+3,5%), respectiv sănătate și asistență socială (+2,3%)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins