Câștigul salarial mediu nominal net a crescut

Câștigul salarial mediu nominal net a crescut
scris 9 dec 2019

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 3.116 lei, în urcare față de luna precedentă cu 34 lei (+1,1%), arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,6%, scrie News.ro.

Undă verde: Tichetele de masă acordate angajaților vor fi majorate semnificativ CITEȘTE ȘI Undă verde: Tichetele de masă acordate angajaților vor fi majorate semnificativ

În luna octombrie 2019, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5090 lei, cu 49 lei (+1%) mai mare decât în luna septembrie 2019.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3116 lei, în creștere față de luna precedentă cu 34 lei (+1,1%).

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (7118 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1801 lei).

Indicele câștigului salarial real a fost 110,8% pentru luna octombrie 2019 față de aceeași perioadă a anului precedent.

Indicele câștigului salarial real a fost 100,7% pentru luna octombrie 2019 față de luna precedentă.

În luna octombrie 2019, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna septembrie 2019 ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 9,8% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice; între 3% și 5,5% în industria metalurgică, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice, transporturi pe apă, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare.

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: 19,4% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, respectiv 17,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului; între 3% și 8% în fabricarea produselor din tutun, activități de editare, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrǎri audio și activități de editare muzicalǎ (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), activități de servicii anexe extracție.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3,8% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în administrație publică (+1,3%), respectiv în sănătate și asistență socială (+0,8%).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins