Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2021

Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei în februarie 2021, fiind mai mic cu 30 lei (-0,9%) față de ianuarie, însă comparativ cu luna similară a anului precedent a crescut cu 5,1%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna februarie 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.497 lei, cu 52 lei (-0,9%) mai mic decât în luna precedentă, scrie Agerpres.

Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025 CITEȘTE ȘI Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), program de colectare selectivă a deșeurilor în școli, lansat deja în București, se extinde în Brașov. Obiectiv: implementarea în toate școlile din România până la finalul lui 2025

Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - 8.047 lei) iar cele mai mici în hoteluri și restaurante - 1.747 lei.

Indicele câștigului salarial real a fost 101,9% pentru luna februarie 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 98,7% pentru luna februarie 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 221,4%, cu 2,8 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna ianuarie 2021.

Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania CITEȘTE ȘI Janos Egly, Executive Director Accenture Industry X Romania

În luna februarie 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de întreruperi/încetări ale activității, de continuarea șomajului tehnic de către anumiți agenți economici sau de remunerarea parțială a salariaților, de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte), cât și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București CITEȘTE ȘI EFdeN, cu sprijinul ENGIE, pune România pe harta inovației sustenabile. Prestigioasa competiție de locuințe solare, Solar Decathlon Europe 2023, se va desfășura la București

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 26,3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, ca urmare a acordării de prime ocazionale în lunile anterioare; între 6,0% și 10,0% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția minereurilor metalifere, activități de servicii anexe extracției, depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; între 2,0% și 5,0% în telecomunicații, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, înregistrări audio și activități de editare muzicală (inclusiv activități de difuzare și transmitere de programe), extracția cărbunelui superior și inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, transporturi aeriene, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități profesionale, științifice și tehnice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, activități de poștă și de curier.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creșterile câștigului salarial mediu net s-au datorat reluării activității anumitor agenți economici, realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte).

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 53,6% în fabricarea produselor din tutun, cu 17,8% în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, activități de asigurare și fonduri de pensii, respectiv cu 13,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură și sume din alte fonduri; între 3,0% și 6,5% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, alte activități extractive, activități de editare, tranzacții imobiliare; între 1,0% și 3,0% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), industria metalurgică, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, activități de spectacole, culturale și recreative, alte activități de servicii, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în sănătate și asistență socială (-2,7%), respectiv în învățământ (-0,3%). Câștigul salarial mediu net a crescut ușor în administrația publică (+0,1%) comparativ cu luna precedentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins