Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut

 Câștigul salarial mediu nominal net a scăzut
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2021

Câștigul salarial mediu nominal net în luna august a scăzut cu 58 lei (-1,6%), la 3.487 lei, față de luna precedentă. Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei), arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În luna august 2021, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.688 lei, cu 92 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2021. Câștigul salarial mediu nominal net a fost 3.487 lei, în scădere față de luna precedentă, cu 58 lei (-1,6%). Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice (8.377 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.957 lei). Comparativ cu luna august a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%", arată datele INS.

EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministrul Finanțelor explică plafonarea contribuțiilor la sănătate, anunțată la Ora de Profit.ro: Ar veni la pachet cu eliminarea excepțiilor, cum sunt cele din IT sau construcții. Finanțarea sistemului nu va fi afectată

Indicele câștigului salarial real a fost 101,2% pentru luna august 2021 față de aceeași perioadă a anului precedent. Indicele câștigului salarial real a fost 98,2% pentru luna august 2021 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost 223%, cu 4,2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2021, scrie News.ro.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna august 2021, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna iulie 2021 ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție, încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, în unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 20,9% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 10,5% și 11,5% în fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea substanțelor și a produselor chimice; între 5% și 7% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, tranzacții imobiliare, tăbăcirea și finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, alte activități industriale n.c.a.; între 3% și 4,5% în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, captarea, tratarea și distribuția apei, activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, activități de poștă și de curier, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte.

Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câștigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna iulie, ca urmare a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte), reluării activității anumitor agenți economici, cât și a disponibilizărilor de personal cu câștiguri salariale mai mici față de medie, din unele activități economice.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,2% în alte activități extractive; între 3% și 5% în extracția minereurilor metalifere, activități de servicii anexe extracției, industria metalurgică, transporturi pe apă, transporturi aeriene, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice; între 2% și 3% în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, hoteluri și restaurante, activități de spectacole, culturale și recreative.

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (-1,9%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), administrație publică, respectiv ȋn sănătate și asistență socială (-0,5% fiecare).

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
ins