Cazierul judiciar, pregătit să fie eliberat și în format electronic, deși secțiile de poliție nu acceptă cereri online

Cazierul judiciar, pregătit să fie eliberat și în format electronic, deși secțiile de poliție nu acceptă cereri online

sursa foto Poliția Română

Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 22 sep 2022

Deși prevederile legale, datând încă din 2016, nu sunt aplicate în ce privește depunerea online a cererilor pentru obținerea cazierului judiciar, iar secțiile de poliție nu acceptă cererile online, un proiect legislativ reglementează acum eliberarea obligatorie și în format digital a cazierului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

De ce este important: În prezent, conform legislației în vigoare, așa cum a fost modificată încă din 2016, cazierul juridic ar trebui să fie eliberat, în format fizic, și după depunerea în mod electronic a unei cereri în acest sens de către o persoană fizică sau juridică. Procedura de depunere nu a fost stabilită însă prin ordin al ministrului afacerilor interne nici până în prezent, iar secțiile de poliție nu acceptă cereri în format digital, așa cum se vede și în anunțul de mai jos al Poliției Cluj.

Cazierul judiciar, pregătit să fie eliberat și în format electronic, deși secțiile de poliție nu acceptă cereri online

Liberalii forțează neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei CITEȘTE ȘI Liberalii forțează neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 de lei

Cu toate acestea, reprezentanții puterii au inițiat un proiect legislativ prin care introiduc obligativitatea eliberării online a cazierului.

”Având în vedere numărul mare de caziere judiciare eliberate anual, considerăm oportună o modificare legislativă adusă Legii cazierului judiciar în sensul ca și eliberarea, și nu doar cererea de eliberare a certificatului de cazier judiciar, să se poată facă în sistem electronic”, susțin inițiatorii. 

Proiectul prevede astfel că la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma menţiunii în cererea online sau fizică, ”certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică”.

Totodată, ”certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice”.

DECIZIE Compensarea prețului la carburanți, prelungită CITEȘTE ȘI DECIZIE Compensarea prețului la carburanți, prelungită

Pentru a fi siguri că prevederea va fi și aplicată, inițiatorii au mai prevăzut ca: ”În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea înformă electronică a cazierului judiciar”.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.  

viewscnt
Afla mai multe despre
cazier
judiciar
eliberare
online
cerere
accepta
depune
poliție
proiect
parlament